Valér
2 °C
8 °C

Reagan özvegye a republikánusok mellett

2004.08.04. 11:48
Nancy Reagan annak ellenére támogatja Bush újraválasztását, hogy míg ő kiáll az őssejtkísérletek mellett, addig a republikánusok megszorító intézkedéseket vezettek be ezekkel szemben. A konzervatív asszony fia épp emiatt fog a demokratákra voksolni.
George Bush újraválasztását támogatja Nancy Reagan, korábbi first lady. Nancy Reagan az őssejtkísérletek hasznossága mellett áll ki, Bush pedig szigorításokat rendelt el a kutatások esetében, a politikusasszony most mégis a republikánusok mellé áll a kampányban.

Nancy Reagan segítené a republikánusok kampányát

"Mindenképpen segíteni akar majd, de konkrét tervei még nincsenek" - nyilatkozta Joanne Drake, Reagan szóvivője, aki szerint az asszony teljes mértékben kiáll Bush politikája mellett. "A kampány nem csak ezzel az egy témával foglalkozik" - mondta Drake.

Nancy Reagan, férje, a hosszú ideig Alzheimer-kórban szenvedő Ronald Reagan két hónappal ezelőtti halála óta visszavonult a közéleti szerepléstől, de ennek ellenére nem zárja ki azt, hogy később majd részt vegyen a Republikánus Párt kampányában.

Reagan fia a demokratákra voksol

Mint azt az Index korábban már megírta, Nancy Reagan fia, Ron Reagan anyjával ellentétben függetlenként a demokratákra fogja leadni a voksát, sőt a demokraták júliusi elnökjelölt-állító gyűlésén vezető szónokként is szerepelt. Az ifjabb Reagan arra buzdítja a szavazókat, hogy a novemberi választásokon az őssejtkísérletekre adják le a voksaikat; ebből is látható, hogy az őssejtkutatás a kampány markáns pontjává vált.

Az őssejtekkel végzett kutatásokat az egynapos emberi magzatokból - az embrió feláldozásával - kinyerhető őssejtekre alapozzák; ezektől a kutatásoktól nagy eredményeket várnak az Alzheimer-, Parkinson-kór és a cukorbetegség elleni küzdelemben.

Amerikában korlátozták, Európában engedélyezték az őssejtkísérleteket

Az amerikai abortuszellenes aktivisták többsége és a republikánusok jobbszárnya azonban ellenzi az ilyen jellegű kísérleteket. A Bush adminisztráció korábban olyan megszorításokat hozott, melynek értelmében csak a 2001. augusztus kilencedike előtt lefagyasztott őssejtekkel lehet kutatásokat folytatni az Államokban - míg az Európai Parlament 2003. novemberében engedélyezte az embrionális őssejtek kutatási célra való felhasználását, igaz heves viták során.