Angelika
-4 °C
3 °C

Reuters: A Fidesz saját imázsának esett áldozatául

2002.04.22. 11:20
Orbán Viktor beismerte vereségét, balközép kormány alakul Magyarországon - adták hírül a nyugati hírügynökségek és napilapok. A miniszterelnök számos szavazót riasztott el harsány és időnként nacionalista retorikájával - írta több médium.
Orbán Viktor
Magyarország fiatal, de gyakran arrogáns miniszterelnöke, Orbán Viktor elvesztette a választást vasárnap, de elismerte a vereséget - írta a Reuters hírügynökség. Szerintük két véglet létezik Orbán Viktor megítélésében: vagy imádják a "kemény, dinamikus és karizmatikus" politikust, vagy gyűlölik a "pimasz, öntelt és megfontolatlan" kormányfőt.

A Reuters idézi politikai elemzők véleményét, akik szerint Orbán csapdába esett, amikor elhitte saját agresszív reklámját, a Fidesz pedig saját imázsának esett áldozatául. A szűk győzelmet arató balközép ellenzék ígéretet tett arra, hogy az országot az Európai Unióba vezető biztos ösvény mentén irányítja - mutat rá a Reuters. Az MSZP pénzügyminiszter-jelöltje, László Csaba elmondta: arra számít, hogy a balközép erők győzelme akár a BUX-index 500-1000 pontos emelkedését is eredményezheti. A miniszterjelölt kijelentette, hogy jól ki fog jönni Járai Zsigmonddal, az MNB elnökével - említi a hírügynökség.

Nagyfokú megosztottság

Az AP hírügynökség kiemelte, hogy a vereség beismerésével maga Orbán Viktor oszlatta el a Fidesz kisebbségi kormány alakításáról szóló spekulációkat. Az AP szerint a szoros választási eredmény nagyfokú megosztottságot tükröz. Soha nem fordult még elő, hogy egy új kormányra a baloldal és a jobboldal közötti feszültség enyhítésének feladata várt volna - írja az AP. Az amerikai hírügynökség a Reutershez hasonlóan idézi Medgyessy Pétert és Mádl Ferenc államfőt, akik a kampány és a választások lezárultával az ország egységének megteremtését szorgalmazták.

Az AP, a Reuters és az AFP francia hírügynökség egyaránt szól arról, hogy Orbán Viktor az utóbbi két évben mindinkább nacionalista hangnemet ütött meg, amivel kivívta a szomszédos államok és az Európai Bizottság rosszallását is. A kormányfő, akinek négyéves kormányzását a folyamatos gazdasági növekedés és a jobboldal egységesítése jellemezte, sok szavazót azonban elriasztott harsány, dinamikus stílusával és a nacionalista érzelmekre apelláló kijelentéseivel.

Populista támadások a kormányváltók ellen

A dpa német hírügynökség kiemelte: a kampány finisében részben bejött Orbán Viktornak az a stratégiája, hogy elsősorban a vidéki Magyarország szavazóit mozgósítsa. A szocialisták ellen kemény kampányt folytató Orbán nem riadt vissza az "MSZP-t bábként mozgató nagytőke és pénztőke" elleni populista támadásoktól sem.

A Die Presse konzervatív osztrák napilap kiemelte a rendkívül magas részvétel tényét, valamint azt, hogy az MSZP számíthat az SZDSZ támogatására. Medgyessy Péter, az előre láthatólag következő magyar miniszterelnök a piacbarát gazdaságpolitika mellett áll ki, s a tőkeadó csökkentését, az állami részesedések eladását, az uniós csatlakozás előre vitelét, valamint az Orbán által polarizált Magyarország egyesítését helyezte kilátásba - írta a napilap.

Több mint hatalomváltás

Medgyessy Péter
A bécsi Kurier "Medgyessynek sikerült a hatalomváltás" címmel közölt cikket. A tudósítók azt írják: "Most Mádl Ferenc köztársasági elnökre vár a feladat, hogy kormányalakítási megbízást adjon annak, akinek a legjobb esélye van a megbízás teljesítésére, ez pedig csak Medgyessy Péter lehet". A cikk szól arról, hogy a szocialistáknak az utóbbi időkben sok, nem ritkán övön aluli ütést kellett elviselniük: hazaárulónak nevezték őket, több templomban ellenük irányuló röplapokat osztogattak. A szerzők szerint a nagy részvétel alighanem a magyarok azon felismerésére vezethető vissza, hogy a mostani választásokon az egyszerű hatalomváltásnál mégis több forgott kockán.

A Der Standard liberális lap "Medgyessy ki akarja békíteni a magyarokat" címmel közölt írást hírügynökségi jelentés alapján. Megállapítja, hogy Medgyessy a szemére vetett hiányosságokból tőkét tudott kovácsolni az utóbbi hetekben, nyugalmával szerzett támogatást, s azzal az ígérettel, hogy tízmillió magyar miniszterelnöke akar lenni. A sikerben nagy része volt Kovács László pártelnöknek is, aki átadta az első helyet Medgyessynek, és a hagyományos választói rétegekkel foglalkozott. A siker kulcsa ez a kombináció volt a Fidesz "mi vagy ők" jelszavával szemben - írta a Der Standard.

A Neue Zürcher Zeitung svájci lap címoldalán közölte tudósítója, Andreas Oplatka nagyon rövid írását "Kormányváltás Magyarországon" címmel. Ebben a szerző megállapítja, hogy a kormányalakítás kérdése eldőlt, mivel a harmadik helyen végző SZDSZ a mérleg nyelve, s világosan elkötelezte magát az MSZP mellett.