Viola
-6 °C
-2 °C

'Irak mindig játszadozott a világgal'

2002.09.17. 18:35
Az ENSZ biztonsági tanácsának tagjai eltérően reagáltak arra a bejelentésre, hogy Irak feltétel nélkül engedi be a fegyverzetellenőröket az országba. Bagdad ezt egy Kofi Annanak eljuttatott levélben hozta a világ tudomására. Míg Oroszország üdvözölte a lépést, az Egyesült Államok szkeptikusan reagált.
Az amerikai kormány taktikai lépésnek nevezte az iraki engedményeket, amelyeknek csupán egyetlen célja, hogy megakadályozzák a biztonsági tanács beavatkozását. A Fehér Ház szóvivője elmondta, ez a taktika kudarcra van ítélve, mivel a fő kérdés nem a fegyverzetellenőrök beengedése, hanem a tömegpusztító fegyverek megsemmisítése és az ENSZ határozatok végrehajtása.

Az angol kormány is szkeptikusan reagált a bagdadi lépésre. Tony Blair kormányfő szóvivője úgy fogalmazott, hogy Irakra mindig is jellemző volt, hogy játszadozik a világgal. "Kivárunk, és megnézzük mit tesznek le az asztalra."

A francia diplomácia várakozó álláspontra helyezkedett. Dominique de Villepin külügyminiszter kijelentette, a nemzetközi közösségnek most szaván kell fognia Szaddam Husszeint. Véleménye szerint a biztonsági tanács tagjainak mérlegelniük kell, hogy milyen további lépések meghozatala szükséges azután, hogy az ellenőrök visszatérnek az országba.

Oroszország üdvözölte Bagdad bejelentését. A külügyminisztérium szerint a vizsgálatok megkezdése fontos lépés az iraki konfliktus megoldása felé. Így az ország szuverenitása, és területi épsége sem sérül. Igor Ivanov külügyminiszter szerint ezzel elhárult a katonai akció veszélye, és megnőtt az esély arra, hogy politikai síkon rendeződjön a kérdés.

Előzmények

A nemzetközi fegyverzetellenőrök 1998-ban hagyták el Irak területét, röviddel az amerikai és brit légierő által megkezdett bombázások előtt. A légitámadás büntetőakció volt, mivel Bagdad folyamatosan hátráltatta az ellenőrök munkáját, akiknek az lettvolna a feladatuk, hogy a tömegpusztító fegyverek teljes körű megsemmisítését ellenőrizzék. Irak ezek után nem volt hajlandó visszaengedni a szakembereket az országba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!