Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kötelező igazolvány az USA-ban

2005.05.11. 16:23
Az amerikai kormány keresztülvitte a képviselőházon és a szenátuson, ami eddig lehetetlennek tűnt. A keserű pirulát az iraki és afganisztáni katonai műveletek kiadásait fedező törvénybe csomagolták. A Real ID Act alapján 2008-tól minden amerikai polgárt egységes személyi igazolvány viselésére köteleznek.
Mostanáig amerikai politikusok számára az volt a közfelháborodás kiváltásának legbiztosabb módja, ha a szájukra vették a kötelező igazolvány bevezetésének ötletét. A "belső biztonsággal" kapcsolatos semmilyen érv nem csillapíthatta le az igazolványviselés ellenségeit.

Még a 2001-es terrortámadások sem hoztak fordulatot az ügyben, sőt a szabadságjogok folyamatos nyírbálása miatt az öntudatos amerikaiak még jobban verni kezdték a tamtamot.

Az egységes nemzeti személyi igazolvány ötlete nemcsak a liberális szavazók, de a megrögzött konzervatívok szemében is vörös posztó. Néhány napja a kongresszus, kedden pedig a szenátus republikánus többségének mégis sikerült keresztülvinnie a James Sensenbrenner képviselő által benyújtott törvényjavaslatot. Bush elnök aláírása is szükséges a jogszabály életbelépéséhez, de ez már csak formaságnak számít.

Együtt könnyebb

A valódi igazolványról (Real ID) értekező törvényről az amerikai honatyáknak csomagban kellett szavazniuk. A Real ID keserű pirulájához szükségtörvényt kötöttek (Emergency Spending Bill). Az utóbbinak elutasítása hazafiatlan lépésnek számít, hiszen az iraki és afganisztáni katonai műveletek számára további 82 milliárd dollár biztosításáról szól, néhány százmilliót pedig az ázsiai cunami és a darfuri humanitárius katasztrófa áldozatainak is szán.

De mit is tartalmaz pontosan a Real ID törvény? Elsősorban a kongresszus 9/11 okait vizsgáló bizottságának (a különben sokat kritizált) javaslatait valósítja meg. A bizottság a további támadások ellen nemcsak a titkosszolgálatok egy kézbe fogását, de amerikai személyi igazolvány bevezetését is javasolta.

Elfér benne a chip

A törvény a nemzetbiztonsági minisztérium (DHS) hatáskörébe utalja az igazolvány kialakításának és kiosztásának feladatát. A minisztérium által kialakított irányelvek alapján rendezik a szövetségi államok hatáskörébe tartozó jogosítványok kiadását is. Ez nagy valószínűséggel oda vezet, hogy a személyazonosság igazolására most is gyakran használt jogosítvány lesz az egységes amerikai személyi.

A hivatalos igazolvány nélkül az amerikai polgár gyakorlatilag meg sem mozdulhat. Nem utazhat belföldi légijáraton vagy vonaton, nem teheti be a lábát szövetségi épületbe, és nem nyithat bankszámlát sem. Egyes vélemények szerint innen már csak egy ugrás a Jelenések könyve.

A törvény meglehetős mozgásteret enged a DHS-nek az igazolvány kialakításában. A fénykép, név, születési dátum, nem, azonosítószám mellett közelebbről meg nem nevezett "hagyományos technológiát" is tartalmaz majd, amellyel a tárolt adatok géppel beolvashatóak lesznek.

Ez a titokzatos kiegészítés lehet mágnescsík vagy vonalkód, de a DHS az utóbbi időben különös figyelmet fordít az RFID-eljárásokra. Az amerikai külügyminisztérium máris jelezte, hogy az útlevelekbe RFID-chipekek tesznek.

Már most is gázos

Az egységes személyit több mint 600 szervezet, köztük polgárjogi és adatvédelmi egyesületek, emigránsok, jogászok és sok más csoport érdekvédelmi szervezetei különböző érvek mentén ellenzik.

Gyakorlatias módon mindjárt az elején azt hiányolják, hogy a törvény az amerikai gazdaság számára létfontosságú illegális bevándorlókat kizárja a jogosítványt kapók közül. Ezen kívül a jogosítványt kiállító hivatali ablakoknál végtelen sorok fognak kígyózni. Hiszen már a jelenlegi "terrorellenes" szabályok mellett is lehetetlen például a nők leánykori néven megszerzett jogosítványának meghosszabbítása.

A jogosítványhoz a törvény 2008-as életbe lépése után várhatóan születési anyakönyvi kivonat bemutatása lesz szükséges, ezt beszerezni pedig nem minden amerikai számára egyszerű. Más jellegű aggályok szerint az amerikai gazdaság, különösen a kereskedelem az egységes azonosítóval kiváló eszközt kap a kezébe az adatok magáncélú és korlátlan gyűjtögetéséhez. Hiszen mostanáig a sokféle formátumban használt azonosító iratok miatt nem lehetett egységes gépi leolvasást alkalmazni.

Az állami szervek szintén képesek lesznek a fogyasztói szokások feltérképezésére, hiszen a jogosítványt kiadó hivataloknak kifejezetten előírják a létező adatbázisaik összekapcsolását. Ezt az amerikai polgárok viszont kénytelenek lesznek eltűrni, hiszen a kötelező személyi a terroristák elleni védelem céljait szolgálja. Ebben a harcban pedig a jelek szerint egyre több joguknak inthetnek búcsút.