Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Új jelképe van a Vöröskeresztnek

2005.12.08. 06:46
A genfi konvenció tagállamainak képviselői felvették Izraelt a szervezet soraiba, elfogadva ezzel a nemzetközi vöröskereszt egy új jelképét. Az izraeli Vörös Dávid-csillag emellett nemzeti segélyszervezetként ismerte el a Palesztin Vörös Félhold szervezetet.

A Nemzetközi Vöröskereszt Szervezetének egy új jelképéről döntöttek az 1949-es genfi konvencióhoz csatlakozott 192 tagállam képviselői Genfben, zöld jelzést adva ezzel Izrael felvételéhez - közölte csütörtök hajnalban a vendéglátó svájci kormány szóvivője.


A vörös kristály

Izraeli és palesztin illetékesek korábban már megállapodtak abban, hogy a Magen David Agom, vagyis a Vörös Dávid-csillag izraeli mentőszolgálat vörös kristályt ábrázoló szimbóluma a vöröskereszt és a vörös félhold mellett a Nemzetközi Vöröskereszt hivatalos jelképe lesz.

Az izraeli Vörös Dávid-csillag az egyezmény értelmében nemzeti segélyszervezetként ismeri el palesztin partnerszervezetét a megszállt területeken, ami lehetővé teszi a Palesztin Vörös Félhold szervezet mentőinek lehető leggyorsabb áthaladását az izraeli katonai ellenőrzőpontokon a Jordán folyó nyugati partvidékén, az Izrael által megszállt területeken.

Izrael csaknem hat évtizede szeretett volna csatlakozni a vöröskeresztes, illetve vörösfélholdas szövetséghez, de ragaszkodott saját jelképéhez, a vörös Dávid-csillaghoz, amit viszont az arab és muzulmán országok elutasítottak.

A tanácskozás csaknem zátonyra futott az Izrael által Szíriától elfoglalt Golan-fennsíkon történő segélytevékenység kapcsán, amit Szíria vetett fel. Az ezzel kapcsolatos izraeli-szíriai tárgyalások nem jártak eredménnyel, ez azonban végül nem akadályozta meg az új embléma elfogadását.