Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Tűzharcban kapták el az olajfinomító támadóit

2006.02.27. 13:16
A szaúdi fővárosban, Rijádban biztonsági erők hétfő reggel megöltek öt aktivistát, akiknek a gyanú szerint közük volt a pénteki, olajfinomító ellen elkövetett támadáshoz. Ezzel egyidőben egy hatodik aktivistát is elfogtak.

Öt gyanúsított a tűzharcban halt meg, míg egy hatodikat letartóztattak, mikor a szaúdi hatóságok egyszerre két rajtaütést hajtottak végre hétfő reggel. „Úgy gondoljuk, hogy a hat érintettnek köze volt a pénteki támadáshoz. A tűzharc véget ért, elkezdjük az őrizetbe vett férfi kihallgatását” – mondta el Manszur al-Turki, a belügyminisztérium szóvivője.

Rijád belvárosában, egy villában ütöttek rajta a szaúdi biztonsági erők az aktivistákon. Két órán keresztül tartott a tűzharc; lövések dördültek és gránátok robbantak.

Keresett terroristák támadtak

Pénteken öngyilkos merénylők megpróbálták felrobbantani Szaúd-Arábia keleti részének legnagyobb olajfinomítóját. A merénylet azonban kudarcba fulladt, mikor az őrök tüzet nyitottak a robbanóanyaggal megpakolt járművekre, melyek megpróbáltak áttörni a kapukon.

Az egyik autó a benne ülő terroristával együtt felrobbant, a másik terroristát lelőtték. Két őr szintén a tűzharcban vesztette életét, míg két további őr súlyosan megsebesült. A szaúdi kormány beszámolója szerint az üzem sem a lövöldözésben, sem a robbanásban nem sérült meg.

A belügyminisztérium nyilatkozatban közölte, hogy a két támadó szerepelt a 15 legkeresettebb, al-Kaidához kapcsolódó terrorista listáján, amelyet a szaúdi hatóságok állítottak össze tavaly júniusban. Az al-Kaida hálózata már többször felszólított szaúdi olajcégek elleni támadásokra.

Az iszlám milicisták egy népszerű weboldala szerint a pénteki támadás mögött az al-Kaida áll, az információt azonban még nem sikerült megerősíteni.