Emőke
-4 °C
9 °C

Meghalt az Egyesült Államok főbírája

2005.09.04. 19:05
Elhunyt William H. Rehnquist, az Egyesült Államok főbírája. Halálával és Sandra Day O'Connor lemondásával végleg a republikánusok kezébe kerülhet a legfelsőbb bíróság.

Nyolcvan éves korában elhunyt William H. Rehnquist, az amerikai Legfelsőbb Bíróság elnöke, jelentette a CNN. Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő testület Rehnquist elnöksége alatt, az ő iránymutatásai szerint tolódott el konzervatív irányba. A testületben Rehnquist halálával a második hely üresedett meg az idén, Sandra Day O'Connor májusban mondott le tisztségéről.

Rehnquist hosszú ideje küzdött pajzsmirigyrákjával, többen rebesgették már lemondási szándékát. A tavalyi itélkezési évadban többször volt távol kórházi kezelésen.

O'Connor lemondása Rehnquist halálánál jobban befolyásolja a bíróság jövőbeni működését. A főbíró a konzervatív szárnyhoz tartozott, általában Day O'Connor szavazata döntött a liberális és a konzervatív bírák között a kiélezett ítélkezéskor.

Day O'Connor helyére George W. Bush John Robertset jelölte. A Legfelsőbb Bíróság washingtoni körzeti bíróságának bírája az idősebb Bush elnöksége idején a legfőbb ügyész helyettese volt. Roberts szociálisan konzervatívabb O'Connornál, korábban ő képviselte az abortusz betiltásáért küzdők keresetét. A washingtoni szövetségi bíróság ítélkezési gyakorlatában általában a kormányzat álláspontját pártolta.

Ha Bush Rehnquist helyére is konzervatív bírót nevez ki, hosszú időre a republikánusok irányítása alá kerülhet a szövetségi bíróság, amelyik O'Connor lemondásáig a leghosszabb ideig működött változatlan összetételben. Kérdés - talán még az új bírákénál is nagyobb -, hogy ki fogja követni Rehnquistet a bíróság elnökeként.