Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nem a Reichstag volt a célpont

2005.07.24. 17:37
Nem rendelnek el valószínűleg átrepülési tilalmat Berlin fölött azután, hogy pénteken a német parlament épülete előtt zuhant le egy kisrepülőgép.

Családi okok miatt valószínűleg öngyilkos akart lenni az a 39 éves német férfi, aki pénteken este Berlin központjában repülőgépével a német parlamentnek otthont adó Reichstag épülete elé zuhant és szörnyethalt. Másnak nem esett baja.

Füves területre zuhant

Feltételezik ezen kívül, hogy a Berlin melletti Erknerből származó Volker Klawitter repülés közben rosszul lett. A feltevést a boncolási eredmény erősítheti, vagy cáfolhatja meg.

Pénteken este filmező és ámuló turisták százainak szeme láttára egy kétfedelű kisgép bukkant fel északkeleti irányból, s a Reichstag épülete fölött-mellett elrepülve, egyes szemtanúk szerint az egyik zászlót szinte súrolva, meredeken a Reichstag előtti füves területre zuhant. A gép azonnal kigyulladt, a roncsból kirepült pilótát még megpróbálták újjáéleszteni, de nem sikerült.

Eltűnt az asszony

A szerencsétlenség színhelye a Reichstagtól, a Brandenburgi kaputól és a kancellári hivataltól egyaránt körülbelül kétszáz méterre terül el, vasárnap már csak a kiégett fű emlékeztetett a péntek esti tragédiára. Gerhard Schröder kancellár pénteken este nem tartózkodott hivatalában.

Az öngyilkossági teóriát a fokozatosan előbukkanó részletek erősítik meg. A férfi felesége pár napja eltűnt, eltűnését nem a férj, hanem az asszony munkahelye jelentette. Volker Klawittert kihallgatta a rendőrség, s vallomásában állítólag ellentmondásokba keveredett. A rendőrség nem zárja ki, hogy az asszony erőszakcselekmény áldozata lett.

Volker Klawitter pénteken 14 éves fiával szállt fel Eggersdorfból a biplánon, majd landolt a közeli Strausbergben. Itt kiszállította a fiút, átadta neki személyes okmányait, autókulcsát, állítólag öngyilkossági szándékra utaló kijelentést tett, majd egyedül folytatta útját. Az amatőr felvételekből ítélhetően nem zárható ki, hogy a férfi szándékosan irányította gépét egy olyan pontra, ahol senki sem tartózkodott.

Ha be akar hatolni, behatol

Németországban légtérbiztonsági törvényt fogadtak el a 2001-ben végrehajtott New York-i és washingtoni merényletek, valamint annak nyomán, hogy 2003 elején a frankfurti légtérben egy kisgép vezetője azzal fenyegetőzött, hogy nekihajt az egyik felhőkarcolónak. A törvény értelmében legeslegvégső esetben le is lehet lőni egy olyan utasszállító gépet, amelyet terroristák kerítenek hatalmukba, s a gépet úgymond fegyverként akarják használni.

A berlini belügyi szenátor a hét végén ellenezte, hogy átrepülési tilalmat rendeljenek el a fővárosban. Ez az intézkedés csak akkor lenne hathatós, ha 100-200 kilométer sugarú körben rendelnék el a tilalmat. Arról lehet szó, hogy bizonyos zónákban megtiltsák a repülést. Feltevések szerint, ha valaki be akar hatolni a légtérbe, úgyis behatol, a gép leszállását esetleg kikényszerítő vadászgépek leghamarabb húsz perc múlva érik csak el a német fővárost.