Árpád
-2 °C
4 °C

Kwasniewski nyert az elnökválasztáson

2000.10.08. 19:44
Nem hivatalos, előzetes felmérés szerint a hivatalban lévő elnök, Aleksander Kwasniewski az első fordulóban megnyerte a lengyel elnökválasztást a szavazatok 56,1 százalékával. A jelenlegi államfő hivatali ideje szenteste jár le, napra pontosan öt évvel ezelőtt ezen a napon tette le esküjét a lengyelek ,,hullámlovasa". A központi választási bizottság várhatóan kedden hozza nyilvánosságra a hivatalos végeredményt.
Nem hivatalos, előzetes felmérés szerint a hivatalban lévő elnök, Aleksander Kwasniewski az első fordulóban megnyerte az elnökválasztást a szavazatok 56,1 százalékával, második helyen végzett Andrzej Olechowski független jelölt 18,1 százalékkal, míg a kormányzó Szolidaritás Választási Akció jelöltje, Marian Krzaklewski 13,7 százalékot szerzett. Lech Walesa mindössze a szavazatok 0,8 százaléká kapta.

A PBS sopoti közvélemény-kutató intézet 600 választókörzetben végezte el a felmérést, amelyekben összesen 670 ezer szavazásra jogosult állampolgár "vett részt". A PBS szerint a választási részvétel 61,6 százalékos volt.

II. János Pál pápa a szavazólistán

Kwasniewski feleségével együtt adta le szavazatát

Krakkó egyik választási körzetében II. János Pál pápa - személyi titkárával, Stanislaw Dziwisz püspökkel egyetemben együtt - a szavazólistán szerepelt, mert elfelejtették levenni őket a jegyzékről - adta hírül a PAP hírügynökség. Talán ez volt a lengyel köztársasági-elnökválasztás legfurcsább momentuma, hiszen a rendőrség tájékoztatása szerint csupán jelentéktelen incidensek voltak a választás ideje alatt. Néhány helyen letépték az állami zászlót, egy helyen pedig két petárdát hajítottak a szavazóhelyiségbe, de senki sem sérült meg.

A lengyel elnökválasztás első fordulójában, vasárnap reggel 6 és este 8 óra között 12 elnökjelölt közül lehetett választani. Ha a végleges eredmény szerint egyikük sem szerzi meg a szavazatok felét, akkor két hét múlva második fordulót tartanak. Ebbe a körbe a mostani első és második helyezett kerül be, akik közt már egyetlen szavazat is dönthet. Az urnák lezárásáig tilos közvélemény-kutatásokat közölni, de a kérdezőbiztosok nehéz dolgát jelzi, hogy Poznanban kitessékelték a felmérést végzőket a szavazásnak helyt adó épületből. Egyébként a választók a végeredmény közlése után három napon belül tehetnek panaszt a legfelsőbb bíróságnál, ha választást befolyásoló rendellenességet találtak.

Olechowski magára szavazott

Az előzetes közvélemény-kutatások is a jelenlegi államfő győzelmét jelentették, annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben több mint 10 százalékkal csökkent a népszerűsége. A PAP hírügynökség közölte, hogy a legtöbb elnökjelölt már kora délutánig leadta szavazatát, köztük Marian Krzaklewski, Lech Walesa és Andrzej Olechowski. Általában nem árulták el, hogy kire szavaztak, bár Olechowski nem titkolta, hogy saját magára, Walesa pedig tréfásan azt mondta, hogy Olszewskire (aki az utolsó héten visszalépett Krzaklewski javára). Nem bízta a véletlenre, és már délben szavazott Jerzy Buzek kormányfő és Leszek Miller is, aki az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség elnöke (utóbbi Aleksander Kwasniewskire, a hivatalban lévő elnökre).

Kwasniewski a hullámlovas

A jelenlegi államfő régi politikai bútordarab. Már 1980-ban ifjúsági és sportminiszterként nyomult, de szerencséjére a kommunista hatalomban nem jutott el a csúcsig, így tapasztalatait felhasználva különösebb nehézség nélkül tudott adaptálódni az új rendszerbe, így let a lengyel politika hullámlovasa. Szavazótáborát elsősorban a fiatalok és az új középosztály adja, akiket a fiatal elnök (46) rugalmassága és a modernizáció iránti elkötelezettsége fogta meg.

Kwasniewskinek a jelenlegi lengyel politikai élet figurái is kedveznek, éppen azok az arcok, akik a vetélytársai, vagy éppen a jobboldali kormány tagjai. Az éppen hatalmon lévő Solidarnosc (Szolidaritás) párt elnökének, Marian Krzaklewskinek erősen antikommunista választási propagandáját ugyanis a legjelentősebb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza (és vele a közvélemény nagy része) túlságosan agresszívnek tartották. Szakértők szerint a lengyel kormány ügyetlensége is akaratlanul hozzájárul Kwasniewski sikeréhez, aki úgy tűnik politikai sármjával győzi meg a választókat, nem pedig politikai programjaival.

Az első eredmények hétfő hajnalban várhatóak, a hivatalos végeredményt kedden hozzák nyilvánosságra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?