Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

150 rendőr lakoltatott ki egy apácazárdát Lengyelországban

2007.10.10. 19:16
A rendőrök azért lakoltatták ki az apácákat, mert rendházat a felettes egyházi hatósági feloszlatták, hatvanöt apáca azonban nem vett tudomást a döntésről és hónapokkal ezelőtt elbarikádozták magukat. Most egy lakatossal törették be az ajtót.

Rendőrökkel lakoltattak ki szerdán egy kolostort a kelet-lengyelországi Lublin közelében, adták hírül a lengyel újságok internetes oldalai. A rendházat ugyanis a felettes egyházi hatóságok feloszlatták, de az apácák nem voltak hajlandók engedelmeskedni. A 65 nővér kilakoltatását 150 rendőr hajtotta végre.

A 95 százalékban hívő katolikus Lengyelországban, ahol a papokat és az apácákat nagy tisztelet övezi, még sosem volt ilyesmire példa. Sőt, a lengyel végrehajtók testülete szerint egész Európában példátlan az eset.

A fellázadt apácák hónapokkal ezelőtt elbarikádozták magukat a kolstorban, semmilyen felszólításra nem válaszoltak. Végül bíróság rendelte el a zárda kiürítését. Szerdán a kilakoltatást 7 végrehajtó végezte el 150 rendőr, rendőrségi pszichológusok, hivatásos tárgyalók közreműködésével. Szükség esetére még tábori kórházat is felállítottaka a kolostor mellett.

A végrehajtók vezetőjének utasítására egy lakatos betörte a kaput, utána mind a 65 nőt egyenként szólították fel távozásra. A nővéreket 2-2 rendőrnő kísérte ki a zárdából. Egy ferences szerzetes is volt a kolostorban, ő ellenállást tanúsított, ezért őt megbilincselve vezették ki.

A kilakoltatás 3 éves konfliktust zárt le. 2005-ben a zárda akkori főnöknőjének látomásai voltak, és saját ízlése szerint át akarta szervezni a zárdát. Az apácák egy része szembefordult vele, egy másik része a védelmére kelt. A Vatikán tavaly leváltotta a főnökasszonyt, de annak 65 híve ellenszegült a pápai államnak.

A lengyel miniszterelnök, a radikális konzervatív-katolikus Törvény és Igazság párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski az apácák kilakoltatást kommentálva kijelentette: "Ez a törvény, és mi a törvényt tiszteletben tartjuk".