Árpád
-2 °C
3 °C

150 rendőr lakoltatott ki egy apácazárdát Lengyelországban

2007.10.10. 19:16
A rendőrök azért lakoltatták ki az apácákat, mert rendházat a felettes egyházi hatósági feloszlatták, hatvanöt apáca azonban nem vett tudomást a döntésről és hónapokkal ezelőtt elbarikádozták magukat. Most egy lakatossal törették be az ajtót.

Rendőrökkel lakoltattak ki szerdán egy kolostort a kelet-lengyelországi Lublin közelében, adták hírül a lengyel újságok internetes oldalai. A rendházat ugyanis a felettes egyházi hatóságok feloszlatták, de az apácák nem voltak hajlandók engedelmeskedni. A 65 nővér kilakoltatását 150 rendőr hajtotta végre.

A 95 százalékban hívő katolikus Lengyelországban, ahol a papokat és az apácákat nagy tisztelet övezi, még sosem volt ilyesmire példa. Sőt, a lengyel végrehajtók testülete szerint egész Európában példátlan az eset.

A fellázadt apácák hónapokkal ezelőtt elbarikádozták magukat a kolstorban, semmilyen felszólításra nem válaszoltak. Végül bíróság rendelte el a zárda kiürítését. Szerdán a kilakoltatást 7 végrehajtó végezte el 150 rendőr, rendőrségi pszichológusok, hivatásos tárgyalók közreműködésével. Szükség esetére még tábori kórházat is felállítottaka a kolostor mellett.

A végrehajtók vezetőjének utasítására egy lakatos betörte a kaput, utána mind a 65 nőt egyenként szólították fel távozásra. A nővéreket 2-2 rendőrnő kísérte ki a zárdából. Egy ferences szerzetes is volt a kolostorban, ő ellenállást tanúsított, ezért őt megbilincselve vezették ki.

A kilakoltatás 3 éves konfliktust zárt le. 2005-ben a zárda akkori főnöknőjének látomásai voltak, és saját ízlése szerint át akarta szervezni a zárdát. Az apácák egy része szembefordult vele, egy másik része a védelmére kelt. A Vatikán tavaly leváltotta a főnökasszonyt, de annak 65 híve ellenszegült a pápai államnak.

A lengyel miniszterelnök, a radikális konzervatív-katolikus Törvény és Igazság párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski az apácák kilakoltatást kommentálva kijelentette: "Ez a törvény, és mi a törvényt tiszteletben tartjuk".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?