Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Videófelvétel gyanúsítottakat összeverő amerikai rendőrökről

2000.07.14. 13:33
Ismét össztűz zúdult az amerikai rendőrségre, miután nyilvánosságra került egy videoszalag, amin philadelphiai kékruhások megvernek és megrugdosnak egy elfogott, földön fekvő fekete bőrű gyanúsítottat.
A felvételek
Egy CNN-hez tartozó helyi tévéállomás munkatársai videokamerával rögzítették, amint a rendőrök autós üldözés és hosszas tűzharc után, fél percen keresztül rugdossák a kocsijából kirángatott, fekete bőrű Thomas Jonest. A fiatalembert az elfogását megelőző lövöldözésben ötször is eltalálták, kétszer a hasán, háromszor a karján. Az áldozatot ezek után ,,elvezették". Két és fél órás műtét után az állapota stabil. Jones ellen vádemelés indult autólopás, gyilkossági kísérlet - megsebesítette az egyik rendőrt - és garázdaság miatt.

Hogyan lehet egy öt helyen meglőtt áldozatot még fél percig verni?

A sztoriban a szalagra rögzített esetleges rendőri ,,hatásköri túllépésen" túl van még egy-két homályos pont. Érthetetlen például, hogy miért nem találja a rendőrség a Jones által használt lőfegyvert a helyszínen, és az, hogyan lehet egy öt helyen meglőtt áldozatot még fél percig verni. Ezt a kérdést tette fel az áldozat nővére is egy helyi lapnak adott interjúban.

John Timoney, rendőrségi biztos szerint a videofelvétel a történteknek ,,csak az egyik oldalát" mutatja be. Szerinte az áldozat ,,egyértelműen ellenállt" és állítólag ,,megharapta" az egyik rendőrt. Emellett a rendőrségi álláspont szerint a szalagon is látható, hogy a civil ruhás nyomozók hamar véget vetettek az incidensnek. A biztos beismerte, a felvétel ,,nem mutat jól", de szerinte ,,rengeteg oka lehet" a rendőrök viselkedésének. Ennek ellenére három minisztériumi vizsgálatot is indítottak az ügyben, és a szövetségi legfőbb ügyész is utasítást adott az eset kivizsgálására.

Fekete civil szervezetek szerint a rendőrök egyértelműen túllépték hatáskörüket, ám nyugalomra és tisztességes vizsgálatra szólítottak fel. Többen rámutattak arra is, hogy a faji erőszakot ebben az esetben nehéz volna bizonyítani, miután a Jonest összeverők közt fekete bőrű rendőrök is akadtak.

A rossz hírű philadelphiai rendőrség

Fekete civil szervezetek szerint a rendőrök egyértelműen túllépték hatáskörüket
A philadelphiai rendőrségnek egyébként hosszú ideig nagyon rossz híre volt. A hatvanas-hetvenes években a legbrutálisabb testületként ismerték az országban. Később komoly belső reformra és megtisztulásra tettek ígéretet. A botrány a legrosszabbkor jött, mivel a republikánusok elnökjelölő gyűlését két hét múlva pont Philadelphiában tartják.

A fekete bőrűekkel szembeni rendőri erőszak nem új keletű probléma. Mint ismeretes, 1992-ben négy fehér nyomozó csúnyán megvert egy fekete bőrű gyanúsítottat, s ez komoly megmozdulásokhoz és zavargásokhoz vezetett Los Angelesben. A rendőrök közül kettőt később elítéltek. A legutóbbi eset New Yorkban történt, akkor egy fegyvertelen afrikai bevándorlót lőttek agyon a túlbuzgó rendőrök. A férfit negyvenegy, közelről leadott lövésből tizenkilenc találta el. A négy nyomozót később felmentették, mert a bíróság elhitte nekik, hogy úgy látták, az áldozat fegyvert akar rántani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?