Videófelvétel gyanúsítottakat összeverő amerikai rendőrökről

2000.07.14. 13:33
Ismét össztűz zúdult az amerikai rendőrségre, miután nyilvánosságra került egy videoszalag, amin philadelphiai kékruhások megvernek és megrugdosnak egy elfogott, földön fekvő fekete bőrű gyanúsítottat.
A felvételek
Egy CNN-hez tartozó helyi tévéállomás munkatársai videokamerával rögzítették, amint a rendőrök autós üldözés és hosszas tűzharc után, fél percen keresztül rugdossák a kocsijából kirángatott, fekete bőrű Thomas Jonest. A fiatalembert az elfogását megelőző lövöldözésben ötször is eltalálták, kétszer a hasán, háromszor a karján. Az áldozatot ezek után ,,elvezették". Két és fél órás műtét után az állapota stabil. Jones ellen vádemelés indult autólopás, gyilkossági kísérlet - megsebesítette az egyik rendőrt - és garázdaság miatt.

Hogyan lehet egy öt helyen meglőtt áldozatot még fél percig verni?

A sztoriban a szalagra rögzített esetleges rendőri ,,hatásköri túllépésen" túl van még egy-két homályos pont. Érthetetlen például, hogy miért nem találja a rendőrség a Jones által használt lőfegyvert a helyszínen, és az, hogyan lehet egy öt helyen meglőtt áldozatot még fél percig verni. Ezt a kérdést tette fel az áldozat nővére is egy helyi lapnak adott interjúban.

John Timoney, rendőrségi biztos szerint a videofelvétel a történteknek ,,csak az egyik oldalát" mutatja be. Szerinte az áldozat ,,egyértelműen ellenállt" és állítólag ,,megharapta" az egyik rendőrt. Emellett a rendőrségi álláspont szerint a szalagon is látható, hogy a civil ruhás nyomozók hamar véget vetettek az incidensnek. A biztos beismerte, a felvétel ,,nem mutat jól", de szerinte ,,rengeteg oka lehet" a rendőrök viselkedésének. Ennek ellenére három minisztériumi vizsgálatot is indítottak az ügyben, és a szövetségi legfőbb ügyész is utasítást adott az eset kivizsgálására.

Fekete civil szervezetek szerint a rendőrök egyértelműen túllépték hatáskörüket, ám nyugalomra és tisztességes vizsgálatra szólítottak fel. Többen rámutattak arra is, hogy a faji erőszakot ebben az esetben nehéz volna bizonyítani, miután a Jonest összeverők közt fekete bőrű rendőrök is akadtak.

A rossz hírű philadelphiai rendőrség

Fekete civil szervezetek szerint a rendőrök egyértelműen túllépték hatáskörüket
A philadelphiai rendőrségnek egyébként hosszú ideig nagyon rossz híre volt. A hatvanas-hetvenes években a legbrutálisabb testületként ismerték az országban. Később komoly belső reformra és megtisztulásra tettek ígéretet. A botrány a legrosszabbkor jött, mivel a republikánusok elnökjelölő gyűlését két hét múlva pont Philadelphiában tartják.

A fekete bőrűekkel szembeni rendőri erőszak nem új keletű probléma. Mint ismeretes, 1992-ben négy fehér nyomozó csúnyán megvert egy fekete bőrű gyanúsítottat, s ez komoly megmozdulásokhoz és zavargásokhoz vezetett Los Angelesben. A rendőrök közül kettőt később elítéltek. A legutóbbi eset New Yorkban történt, akkor egy fegyvertelen afrikai bevándorlót lőttek agyon a túlbuzgó rendőrök. A férfit negyvenegy, közelről leadott lövésből tizenkilenc találta el. A négy nyomozót később felmentették, mert a bíróság elhitte nekik, hogy úgy látták, az áldozat fegyvert akar rántani.  • Tippek
  • Lakáshitel