Gerzson
-3 °C
3 °C

Több száz áldozata van az indiai földrengésnek

2001.01.26. 10:55
Legalább kétszáz ember életét vesztette a péntek reggeli indiai földrengésben, bár valószínű, hogy a kommunikációs hálózatok helyreállításával egyre több halottról érkezik majd híradás. A földmozgás epicentruma a pakisztáni határ közelében volt, de a rengést Dél-Indiában és Nepálban is érezték. Delhiben a földrengés ellenére folytatták a Köztársaság Napjának ünneplését.
A delhi szeizmológiai intézet jelentése szerint a Richter-skálán 7,9-es erősségű rengés epicentruma 20 kilométerre volt a Gudzsarat állambeli Bhuj városától, a pakisztáni határ közelében - közölte a BBC. A rengés 20 másodpercig, néhol egy percig tartott.

Szemtanúk szerint az állam legnagyobb városában Ahmedabadban rengeteg ház összeomlott, de a földmozgást még a dél-indiai Pondicherryben, Bombayban, sőt Nepálban is érezték. Bombayben az emberek a földrengést érezve az utcákra rohantak. Pánik tört ki Madrászban is. A Kumbh Mela ünnepre érkező zarándokok Uttar Pradeshben is érezték a rengést, de itt szerencsére nem tört ki pánik.

Az áldozatok száma egyelőre bizonytalan, egy újdelhi televízió, és az állami hírügynökség 140 áldozatról számolt be, de egyes jelentések szerint legalább 14-en, más híradások szerint 60-an vesztették életüket Indiában, míg a pakisztáni Hiderabadban két gyermeket temetett maga alá egy összeomlott ház. A pakisztáni Karachiban a kormányépületetek állva maradtak, de rengeteg magánház összeomlott.

India éppen pénteken ünnepli a Köztársaság Napját, amely a volt brit koronagyarmat 1955-ös függetlenedésének évfordulója. A CNN jelentése szerint a delhi ünnepségek a rengés után folytatódtak. A hatóságok itt elsősorban terroristatámadásoktól tartottak, így 55 ezer rendőr és tízezer kommandós volt az utcákon.

A péntek reggeli földrengés a legerősebb volt ebben a térségben 1956 óta. Az 1999-es 6,8-as erősségű himalájai földrengés több mint száz áldozatot követelt.