Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Ismét nagy erejű földrengés rázta meg Indiát

2001.02.03. 10:41
Újabb, a Richter-skála szerint ötös erősségű földrengés rázta meg szombat reggel Indiát. Az első jelentések szerint nem követelt halálos áldozatot. Egy hindu csillagász megjósolta, hogy újabb fölrengés lesz Gudzsarát államban, ez most be is igazolódott. Az indiai miniszterelnök összehívta a politikai élet vezetőit, hogy megvitassák, milyen intézkedések szükségesek az ország második legiparosodottabb államának újjáépítéséhez. Közben újabb és újabb segélyszállítmányok érkeznek Indiába.
A Richter-skála szerint ötös erősségű földrengés rázta meg szombat reggel a nyugat-indiai Gudzsarát államot - értesült a Magyar Távirati Iroda. Az első jelentések szerint az utórengés nem követelt újabb áldozatokat. A rengés epicentruma a teljesen romba dőlt Bacsau településtől északra, mintegy 25 kilométerre volt, de az egész államban érezni lehetett.

Mindenki félt a jóslattól

Egy hindu csillagász megjósolta, hogy egy nagy erejű földrengés fogja megrázni Gudzsarát államot szombaton. Az új katasztrófa körüli pletykák miatt sokan a szabad ég alatt töltötték az éjszakát, többen pedig magas épületek nélküli térségekbe utaztak el.

A jóslat beigazolódott. Ahmadábádban - Gudzsarát állam fővárosában - az utórengés alatt az emberek az újabb katasztrófától való rémületükben az utcákra tódultak ki. Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnök úgy döntött, hogy lemondja a jövő hétre tervezett külföldi útjait. Vadzspaji február 7-én indult volna egyhetes látogatásra Malajziába és Japánba. A kormányfő szombatra összehívta a politikai élet vezetőit, hogy megvitassák, milyen intézkedések szükségesek az ország második legiparosodottabb állam újjáépítéséhez.

Újabb segélyek Indiának

Indiába továbbra is folyamatosan érkeznek a külföldi segélyszállítmányok. Az Egyesült Államok légiereje hét darab C-17-es típusú teherszállító repülőgépet indít útnak Indiába. Az első gép szombat reggel szállt le Ahmadábádban, a következő érkezését pedig estére várják.

A Reuters jelentése szerint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala további négymillió dollár értékben küld segélyt Indiának. A segélyt szállító repülőgép várhatóan hétfőn érkezik meg Újdelhibe.

A január 26-i katasztrófa óta mintegy 140 olyan utórengést regisztráltak Indiában, mely erősebb volt a Richter-skála szerinti hármas fokozatnál.  • Vennék
  • Hírek