Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Tizenötezer áldozata van az indiai földrengésnek

2001.01.27. 13:25
A legfrissebb jelentések szerint a pénteki indiai földrengés áldozatainak száma már meghaladja a tizenötezret. A mentési munkák folynak, de nagyon sok helyre nem jut el a segítség, és csak az önkéntesek vagy a túlélők dolgozhatnak.
Egyes jelentések szerint több mint tizenötezer áldozata van a péntek reggeli indiai földrengésnek, de a hatóságok is legkevesebb ötezer áldozatról beszélnek. A mentési munkálatok szombaton is folytatódtak, valószínűleg még sokan vannak a romok alatt.

Az épületek kilencven százaléka összeomlott
Bhuj-ban, közel a földmozgás epicentrumához egy iskola romjai alatt valószínűleg négyszáz iskolás fekszik. A város repterére eddig legalább négy repülő szállított katonákat, gyógyszereket, élelmiszert, sátrakat. Ennek ellenére nagyon sok területre nem jut el a segítség, ott csak az önkéntesek és a túlélők dolgozhatnak.

A 7,9-es erősségű földrengés epicentruma Gudzsarat államban volt, a legsúlyosabb károk a 150 ezer lakosú Bhujban keletkeztek. A várostól 20 kilométerre volt a rengés központja. A hatóságok jelentése szerint csak ebben a városban 2500-an haltak meg, és nagyon sokan maradtak víz és alapvető élelmiszerek nélkül.

A negyvenezer lakosú Pancsaóban, hetven kilométerre Bhujtól, az épületek kilencven százaléka összeomlott. Pakisztánban az illetékesek szerint nyolcan vesztették életüket, és a rengést még Nepálban és Bangladesben is érezték.

A pénteki volt a legsúlyosabb földrengés 1950 óta. Akkor a 8,5-ös rengés másfélezer áldozatot követelt. Az 1999-es 6,8-as erősségű himalájai földrengésnek több mint száz áldozata volt.