Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Harmincháromezer áldozata van az indiai földrengésnek

2001.01.28. 11:51
Az indiai hatóságok attól félnek, hogy 33 ezren is meghalhattak a pénteki földrengésben. Vsárnap fordulópont a mentési munkálatokban, miután újabb 24 óra elteltével kicsi az esélye, hogy élve találják meg a földrengés túlélőit. Magyarországról a Miskolci Mentőcsoport három tagja mellett, további 12 ember utazik a térségbe.

Az előzetes jelentésekkel ellentétben, megduplázódhat az indiai földrengés áldozatainak száma, a hatóságok elképzelhetőnek tartják, hogy 33 ezren is meghaltak. A fedél nélkül maradtak száma ennél nagyobb: eléri a több százezret is.

A Földrengés gyermek
A Földrengés (Bhukamp) nevet adta újszülött gyermekének egy indiai család, miután a gyermek azokban a percekben jött világra, mikor megmozdult a föld.
A BBC tudósítója szerint a vasárnap fordulópontot jelent a mentősök munkájában, miután újabb 24 óra elteltével radikálisan csökken annak esélye, hogy a földrengést túlélőket élve találják meg. Vasárnap reggel hajnalban három túlélőt sikerült megmenteni Bhuj városában, a földrengés epicentrumától 20 kilométerre. A hatóságok nem tudják kellőképpen kezelni a dolgot, a pénteki földrengés után több ezren töltötték még mindig a szabad ég alatt, étel-ital nélkül éjszakájukat.

A nemzetközi mentőcsapatok egy része elindult, másik része már megérkezett Indiába. Magyarországról két mentőcsapat is indul a katasztrófa sújtotta országba. A Magyar Összevont Mentőalakulat 12 emberrel, 3 kutyával és 600 kilogramm mentőfelszereléssel indultak vasárnap reggel Indiába, míg a salvadori földrengés helyszínéről nemrég visszatért Miskolci Speciális Mentőcsapatból hárman és Mancs utaztak el.

Az Indiával nem túl felhőtlen kapcsolatokat ápoló szomszédos Pakisztán sátrakat, takarókat és orvosságot küldött a térségbe. Angol, svájci, német, kanadai, olasz és török mentőcsapatok érkezését várják. Az Európai Unió hárommillió dolláros segélyt ígért, szakértőinek egy csoportja a helyszínen méri fel a további szükségletetek. Nagy-Britannia 4,5 millió dollárt ígért.

A pénteki Richter skála szerint 7,9-es földrengés az indiai lakosságot otthonában érte, miután a Köztársaság Napját ünnepelték. A földrengést közel 200 utórezgés követte.