Mátyás
-6 °C
1 °C

Máglyákon égetik el a földrengés áldozatait

2001.01.29. 11:49
Indiában már nem a túlélők utáni kutatás az elsődleges cél, hanem a romeltakarítás. Az áldozatok száma alapján minden idők egyik legsúlyosabb földrengésével állunk szemben. Az indiai kormány 1,5 milliárd dolláros kölcsön fevételét tervezi. A térségbe megérkezett a két magyar mentőcsoport.
Már nem a túlélők után kutatnak, már megkezdődött a romeltakarítás Indiában - tájékoztatta az Indexet Varga-Haszonits Zoltán, Magyarország indiai nagykövetségének vezetője. Varga-Haszonits tájékoztatása szerint több nemzetközi mentőcsoport is dolgozik a helyszínen, és ma reggel Újdelhiből a két magyar mentőcsoport is a földrengés sújtotta térségbe utazott.

Egy sebesült indiai kislány vizet iszik a nyugat-indiai Bhuj városának katonai kórházában.
Fotó: Reuters
A nagykövetség alkalmazottjai szerint nem kell feladni a reményt, szerinte további túlélőket fognak találni a romok alatt. Az áldozatok hivatalosan regisztrált száma közel jár a húszezerhez, ám a pontos adat többször is meghaladhatja ezt a számot. Tájékoztatása szerint a rengés idején Indiában tartozkodó magyarok többsége már jelentkezett a követségen.

A földrengés egy Magyarországnyi területet érintett

A katasztrófa nagyságáról Varga-Haszonits Zoltán elmondta: a földrengés India nyugati részén egy Magyarországnyi területet érintett. A földmozgások epicentrumához közel lévő Bacsnan város indiai mértékkel mérve, kisvárosnak számít a maga 100 ezres népességével. A földmozgás minden épületet lerombolt, elképzelhető - tette hozzá a nagykövetségi dolgozó - hogy egyedül ebben a városban húszezren meghaltak.

A hontalanná vált nyolcvanezer túlélőnek a hatóságok nem tudnak megfelelő mennyiségű sátrat, ételt, ivóvizet biztosítani.

Már dolgoznak a magyar mentősök

Már megkezdte munkáját az Indiába utazó két magyar mentőcsapat, és Újdelhiből a katasztrófa sújtotta térségbe utaztak helikoptereken - mondta Varga-Haszonits Zoltán.

Csibi Károly, a miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport Alapítvány Magyarországon maradt tagja az Indexnek elmondta, hogy Mancs és a három mentős a földrengés epicentrumához közel lévő, kétmillió lakosú Ahmedabadban kutatnak túlélők után.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) nem szervezett mentőalakulatot, de az induló két csapatnak minden segítséget megadott, hogy minél hamarabb és könnyebben kijuthasson a katasztrófa helyszínére - nyilatkozta az Indexnek Szentes György, az OKF szóvivője. A nagykövetség révén sikerült elintézniük azt is, hogy a speciális mentősök a francia csapatokkal együtt repüljenek a mentés helyszínére.

Az indiai kormány semmilyen segítséget sem adott. Az ellátásukat és elszállásukat is maguknak kell megoldani, de ebben óriási segítséget nyújtanak a követség munkatársai. A székesfehérvári csapat vezetője, Pavelcze László magyar idő szerint hétfő reggel kilenckor jelentkezett be telefonon az OKF-nél, és elmondta, hogy megkezdték a munkát.

Minden idők legtöbb halálos áldozatát követelő földrengése

A mostani indiai katasztrófa a legtöbb áldozatot követelő földrengésnek bizonyul. A negatív rekordtartó az 1999-es törökországi földrengés, akkor 17 ezer ember halt meg. Az indiai kormány 1,5 milliárd dolláros kölcsönt tervez felvenni nemzetközi bankoktól az újjáépítési munkálatokra.

A mentősök mindeddig nyolc embert találtak élve a romok alatt: ötöt Bhuj városában, egyet Ahemdabadban és egy hároméves kislányt Anjarban. A fedél nélküli túlélők vasárnap újabb utórezgéseket érezhettek. A több mint 200 utórezgés közül a legerősebb 5,9 fokos volt a Richter-skála szerint. A halottakat hatalmas máglyákon égetik el, sajnos azonban járványok még kialakulhatnak.