Benedek
-4 °C
5 °C

Magyar orvoscsoport indult Indiába

2001.01.29. 21:30
A miskolci és székesfehérvári speciális mentők után egy orvoscsoport is elindult a földrengés sújtotta Indiába. A kilencfős speciális egészségügyi csoport sebészekből, szakápolókból, és egy mentőtisztből áll. Tíznapos kinttartózkodásuk alatt egy kisebb tábori kórházat állítanak fel, ahol kétezer sebesült ellátását tudják biztosítani. A katasztrófa helyszínén tartózkodó miskolci speciális mentők hétfőn három holttestet találtak.
A miskolci mentőcsoport bevetésének első napján három holttestet talált az indiai Budzs város romjai alatt - tájékoztatta az MTI-t Csibi Károly, a mentőosztag Magyarországon tartózkodó képviselője. A Mancs mentőkutyával kiegészülő mentőcsoport tagjait a röviddel a csoport vasárnap reggeli megérkezése után irányították a katasztrófa sújtotta Budzs településre. A székesfehérvári speciális mentők Ádzsár helységben kutatnak túlélők után.

Az orvoscsoport is útnak indult

Egy kilencfős csapat indult el hétfő délelőtt Indiába, hogy a földrengéssel sújtotta ország sebesültjeinek ellátásában segédkezzen. Az intenzív orvos, a három baleseti sebész, és a négy szakápoló mellett egy tapasztalt mentőtiszt is utazik, aki a katasztrófa helyszínén a mentési feltételeket tudja biztosítani - számolt be az Egészségügyi Minisztérium sajtótájékoztatóján Horváth Zsolt, politikai államtitkár.

A szakápolók - amellett, hogy kiszolgálják az orvosi és mentőtiszti személyzetet - katasztrófamentési ismeretekkel is rendelkeznek. Ők már az egyiptomi, csehországi, kolumbiai és törökországi mentéseknél is bizonyítottak. Legutóbb az ausztriai vonatbaleset helyszínén dolgoztak.

Korábban már elutazott két speciális mentőcsapat, amelyek kutyákkal kutatnak a túlélők után. Sok áldozatnak súlyos sérüléseik, kéz és lábtöréseik vannak, és sebeik is könnyen elfertőződhetnek. Orvosi segítség kell, ezért volt szükség ennek a csoportnak az elindítására - hagsúlyozta Horváth Zsolt.

Kisebb tábori kórházat építenek

Hétfőn délelőtt háromnegyed tizenegykor szálltak fel a ferihegyi repülőtérről, és Amszterdamon keresztül utaznak Bombaybe. Magyar idő szerint éjfélkor érkeznek meg, és egy helyi járattal utaznak át a katasztrófa helyszínére, Ahemdabadba. Ezután az indiai központ fogja eldönteni, pontosan hol van rájuk szükség. Felszerelésükkel egy kisebb tábori kórházat tudnak felépíteni, és ott látják el a sérülteket.

Az indiai kormány ad teherautókat, aggregátort áramfejlesztéshez, és a mentőalakulatok védelmét is biztosítja. Minden más segítségre csak az indiai magyar nagykövetségtől lehet számítani.

A csoport tizedik tagja Magyarországon tartózkodik, ő a helyi logisztikai feladatokat látja el. Folyamatosan kapcsolatban van a minisztériummal, és szükség szerint utánpótlás küldését is megszervezheti.

Az utazás hatmillió forintba kerül

A felszerelés két millió forint értékű kötszert, fecsekendőket és gyógyszereket tartalmaz. További egy-egy millió forint az orvosi műszerek értéke, a tíznapos kinttartózkodás, és kétmillió forint a repülőjegyek ára. Becsléseik szerint kétezer közepesen súlyos beteg ellátását tudják majd biztosítani.

Eddig harmincötezer olyan sérültről tudnak, akinek segítségre van szüksége, ezért nagy feladat hárul a magyar orvoscsoportra - vélekedett a politikai államtitkár.

Az indiai médiumok hétfőn már azt latolgatták, hogy halálos áldozatok száma elérheti a 35 ezret is, és 50 ezer sebesültről adtak számot. George Fernandes védelmi miniszter előző nap "20 ezerre vagy még többre" becsülte a halottak számát, és a szövetségi kormány eddig 6362 holttest megleléséről és több mint 15 ezer sebesültről adott számot - közölte az MTI.

A Távirati Iroda jelentése szerint időközben a térségbe érkezett Vadzspají indiai miniszterelnök is, aki kijelentette, hogy a kormány 110 millió dollárt juttat Gudzsarát szövetségi államnak, és az eddig elutasított pakisztáni segélyt is elfogadják. A brit kormány pedig közölte: az eredetileg tervezett összegnek a háromszorosát, 16 millió eurót juttatják Indiának. Az UNICEF 8 millió dollárt küld. A Reuters közlése szerint legalább 100 ezer ember szorul sürgősen egészségügyi ellátásra, élelemre, illetve szállásra. Az ENSZ gyermekalapítványa további 2 millió dollárt ígért később.

Az újdelhi magyar nagykövetség első beosztottja úgy nyilatkozott, hogy összesen négy Indiában lévő magyar állampolgár hollétét még nem sikerült megállapítani, de bizakodott, hogy jól vannak.