Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy foglalt telefonvonal is közrejátszott a légikatasztrófában

2002.07.08. 13:49
A német légiforgalmi irányítás látta az egymás felé tartó gépeket, de nem tudták értesíteni a svájci kollégákat, mert azok egyetlen telefonvonala foglalt volt. A múlt heti, németországi légiszerencsétlenség 71 áldozata közül eddig 33-at azonosítottak.
Két perccel a baskír légitársaság és a DHL gépének katasztrófája előtt a német légiforgalmi irányítás még megpróbálta telefonon figyelmeztetni az összeütközés veszélyére a svájci irányító központot, közölték hétfőn Berlinben. A karlsruhei légi ellenőrző központ radarrendszere érzékelte az egymás felé tartó két gépet, és riasztójelzést adott az ügyeletnek, jelentette a ZDF. Az információt megerősítette a német légijárat-biztosító szolgálat szóvivője is. A német légiforgalmi irányítás megpróbálta telefonon értesíteni a gépeket szemmel tartó svájci szolgálatot, de a zürich-kloteni központ egyetlen telefonvonala foglalt volt.

Svájc szigorít

A tragédia nyomán a zürichi légiforgalmi irányítás növelte a nappali műszakokba beosztott irányítók számát, közölte Alain Rossier igazgató, és több ügyeletes lesz munkában az éjszakai műszakokban is. A tragédia éjszakáján csak két irányító volt beosztva, ráadásul egyikük eltávozott a helyéről, így a svájci és a délnémet légtér ellenőrzése egyetlen személyre maradt.

Használható feketedobozok

A Bodeni-tó fölött egy hete csaknem 11 kilométeres magasságban összeütközött Tu-154 és Boeing-757 fekete dobozait és hangrögzítő szerkezeteit néhány napja a braunschweigi légibaleset-vizsgáló intézetben próbálják rekonstruálni. A berendezések a becsapódás miatti rongálódások ellenére használható állapotban vannak, a szakemberek már elkezdték a rögzített adatok összevágását és szinkronizálását. Eredménnyel azonban csak azután tudnak szolgálni, ha egyértelműen megállapítható lesz a gépek lezuhanásának oka.

Eltemették az áldozatok egy részét

A múlt hétfői katasztrófában összesen 71 személy vesztette életétv, 33 holttestet már azonosítottak a német orvosszakértők. A halottakat a hétvégén Baskíriába szállították, és a köztársaság fővárosában, Ufában hétfőn reggel eltemették.