Gusztáv
3 °C
7 °C

Egy foglalt telefonvonal is közrejátszott a légikatasztrófában

2002.07.08. 13:49
A német légiforgalmi irányítás látta az egymás felé tartó gépeket, de nem tudták értesíteni a svájci kollégákat, mert azok egyetlen telefonvonala foglalt volt. A múlt heti, németországi légiszerencsétlenség 71 áldozata közül eddig 33-at azonosítottak.
Két perccel a baskír légitársaság és a DHL gépének katasztrófája előtt a német légiforgalmi irányítás még megpróbálta telefonon figyelmeztetni az összeütközés veszélyére a svájci irányító központot, közölték hétfőn Berlinben. A karlsruhei légi ellenőrző központ radarrendszere érzékelte az egymás felé tartó két gépet, és riasztójelzést adott az ügyeletnek, jelentette a ZDF. Az információt megerősítette a német légijárat-biztosító szolgálat szóvivője is. A német légiforgalmi irányítás megpróbálta telefonon értesíteni a gépeket szemmel tartó svájci szolgálatot, de a zürich-kloteni központ egyetlen telefonvonala foglalt volt.

Svájc szigorít

A tragédia nyomán a zürichi légiforgalmi irányítás növelte a nappali műszakokba beosztott irányítók számát, közölte Alain Rossier igazgató, és több ügyeletes lesz munkában az éjszakai műszakokban is. A tragédia éjszakáján csak két irányító volt beosztva, ráadásul egyikük eltávozott a helyéről, így a svájci és a délnémet légtér ellenőrzése egyetlen személyre maradt.

Használható feketedobozok

A Bodeni-tó fölött egy hete csaknem 11 kilométeres magasságban összeütközött Tu-154 és Boeing-757 fekete dobozait és hangrögzítő szerkezeteit néhány napja a braunschweigi légibaleset-vizsgáló intézetben próbálják rekonstruálni. A berendezések a becsapódás miatti rongálódások ellenére használható állapotban vannak, a szakemberek már elkezdték a rögzített adatok összevágását és szinkronizálását. Eredménnyel azonban csak azután tudnak szolgálni, ha egyértelműen megállapítható lesz a gépek lezuhanásának oka.

Eltemették az áldozatok egy részét

A múlt hétfői katasztrófában összesen 71 személy vesztette életétv, 33 holttestet már azonosítottak a német orvosszakértők. A halottakat a hétvégén Baskíriába szállították, és a köztársaság fővárosában, Ufában hétfőn reggel eltemették.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!