Gerzson
-3 °C
2 °C

Bombát csempészni repülőre gyerekjáték

2006.10.18. 16:44
Könnyen kijátszhatóak a repülésbiztonsági előírások az áruszállításban. A csomagok javát utasszállító gépek szállítják, a terroristák akár online is nyomon követhetik, hol van a bombájuk.

Ellenőrzés nélkül juthatnak fel csomagok utasszállító gépekre, derült ki a BBC riportjából. A közműsorszolgáltató 4-es csatornája szerint az áruforgalom jelentős része ellenőrizetlenül zajlik a légiszállításban, bár a csomagok hetven százalékát utasszállító gépek szállítják.

Ellenőrizetlen konténerek

Miközben Európában az augusztus 10-i brit terrorpánik után még a folyadékok fedélzetre vitelét is tiltották, az áruforgalomban a jelenlegi rendszerben gyakorlatilag ellenőrzés nélkül juttatható fel bármi a gépekre.

Az áruszállításban kidolgozott rendszerben az "ismert szállítók" csomagjait nem, vagy csak szúrópróbaszerűen illetve gyanú esetén ellenőrzik. Az áruszállító konténereknek "csak egy kis részét röntgenezik meg". "Csak akkor végeznek külön ellenőrzéseket, ha az áru nem ismert szállítótól érkezett. Akkor átvilágítják" - nyilatkozta a BBC-nek David Reynolds, a Balpa, a Brit Légiközlekedési Pilóták Szövetségének repülésbiztonsági illetékese.

Költséghatékony hanyagság

"Nem lenne praktikus mindent átszkennelni" - jelentette ki a BBC-nek John Goldsworthy, a European Express Association, az áruszállítók szövetségének vezetője. Mint mondta, kisebb csomagok mellett "nagy, szétválaszthatatlan szállítmányok" is vannak, ezeket pedig csak nagyon bonyolult lenne átvizsgálni.

"Az idő, a gazdaságosság. A 100 százalékos biztonsági vizsgálat nem praktikus opció, megbénítaná a működést" - nyilatkozta. A légifuvarozók szerint az áruszálításban kisebb a kockázat, mert szerintük a terroristák biztosra akarnak menni, azt pedig nem tudhatják, hogy a csomagjuk melyik konténerbe, így melyik gépre kerül.

Ugyanakkor a gyorspostaszolgáltatók, mint a FedEx és a UPS egyik szolgáltatása a csomagkövetés. Ezt a Jane's Inteligence Group elemzője, Chris Yates szerint ki is használhatják a terroristák. "Az online szolgáltatáson keresztül a terroristák nagyjából tisztában lehetnek vele, mikor száll fel a gép a csomagjukkal. Főleg, ha eleve időre postázták a csomagot" - vélekedett.

A drogcsempészetben már bevált

Ráadásul egy júniusi eset bizonyítja, hogy a szállítócégek biztonsági intézkedései nem áthatolhatatlanok. Pont az online csomagkövetési szolgáltatást is nyújtó FedEx biztonsági hibáját használta ki egy angliai drogdíler. A nigériai egyetemista, Olumwasemu Adeymi a FedEx egyik volt alkalmazottjától szerzett biztonsági kódokkal egy "ismert szállító" nevében postáztatott saját címére több kiló kokaint. A csomagok ellenőrzés nélkül jutottak el hozzá.

"A biztonság elsőszámú prioritás" - írta a FedEx a BBC-hez eljuttatott közleményében. Mint írták, a cég együttműködik a rendfenntartó és szabályozó hatóságokkal a csomagbiztonság növelése érdekében. "A FedEx nem csak betartja minden ország biztonsági és terrorelhárítási előírásait, de biztonsági folyamataik gyakran meg is haladják az előírtakat" - áll közleményükben.

Glodsworthy, a légifuvarozók szövetségének vezetője ugyanakkor elismeri, hogy a jelenlegi rendszeren sem a szeptember 11-i géprablók, sem a londoni metrórobbantok nem akadtak volna fenn, hiszen büntetlen előéletűek voltak.

Ráadásul a terroristák már hajtottak végre géprobbantást csomagtérbe rejtett bombával. "Lockerbienél egy automatikus bomba robbant a csomagtérben, terrorista nem is volt a gép fedélzetén" - nyilatkozta a BBC-nek Dr. Jim Swire, akinek a lánya az 1988. december 21-i terrortámadásban vesztette az életét.