Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Műszaki hiba okozhatta az orosz gép katasztrófáját

2001.11.21. 14:08
Az orosz polgári repülésügyi szolgálat kizárja, hogy merénylet okozta volna annak az Il-18-as repülőgép tragédiáját, amely hétfőn zuhant le Moszkva közelében. A gépet vélhetően a zuhanás előtt robbanás rázta meg.
Alekszandr Neragyko közlekedési miniszter-helyettes szerdán elmondta: az eddigi vizsgálatok kizárják a szándékosságot, ugyanakkor a katasztrófa pontos okainak megállapítása még több napot vehet igénybe. Jelenleg a gép fekete dobozait vizsgálják a szolgálat szakemberei.

A merénylet lehetőségét a krasznojarszki repülésirányító központ munkatársai vetették fel, arra hivatkozva, hogy az IL-18-as akkor tűnt el a lokátorról, amikor a szerencsétlenség színhelyén szemtanúk robbanásra emlékeztető fényt láttak a levegőben. A robbanást valószínűsíti, hogy a gép maradványai mintegy másfél kilométeres körzetben szóródtak szét.

Műszaki hibára gyanakodnak

Szakértők szerint azonban ez még egyáltalán nem valószínűsíti a merénylet tényét, a detonációt számos műszaki hiba is okozhatta. A hétfőn szerencsétlenül járt IL-18-as ugyan 30 éves volt, de a hatangai karbantartók közlése szerint műszaki állapota elfogadható volt.

A szibériai Hatangából Moszkvába tartó gép katasztrófájának 27 halálos áldozata volt, mind a 18 utas és a 9 fős legénység is életét vesztette. Az áldozatok közül hárman ukrán állampolgárok voltak.