Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

New York fegyverben várja a republikánus kongresszust

2004.08.29. 18:26
37 ezer rendőr, háromszáz bombakereső-kutya, és negyedmillió tüntető készül a Republikánus Párt négynapos jelöltállító kongresszusára, ahol Busht állhatatos és következetes vezetőként mutatják majd be, ellenben mélyen hallgatnak majd az iraki háborúról.
George Bush amerikai elnök államférfiúi képességeit, a terrorizmus elleni háborúban tanúsított vezető szerepét állítja reflektorfénybe a Republikánus Párt hétfőn New York-ban kezdődő négynapos jelöltállító kongresszusán. A küldöttek csütörtökön hivatalosan is elnökjelöltjüknek választják Bush elnököt.

Irakról inkább hallgatnak majd

A szónokok az elnököt állhatatos és következetes vezetőként mutatják be, és kevés szó esik majd az iraki háborúról, amelyben az elesett amerikai katonák száma az ezerhez közelít, vagy az amerikai gazdaság állapotáról, mivel a legfrissebb adatok szerint nőtt a szegénységi küszöb alatt élő, illetve az egészségbiztosítással nem rendelkező amerikaiak száma.

Tekintse meg képeinket!
Bush elnök szombaton úgy nyilatkozott, hogy Irakban ugyan nem találtak tömegpusztító fegyvereket, Szaddám Huszein exelnök rezsimjének azonban megvolt a képessége ilyen fegyverek előállítására és ezt a tudást átjátszhatta volna az ellenségnek. Az elnök csütörtökön egy lapinterjúban elismerte, hogy rosszul mérte föl, milyenek lesznek az állapotok Irakban egy gyors katonai győzelem után és hogy nem számított a 17 hónapja elhúzódó gerillaharcra. Fehér házi források szerint Bush elnök a konvención hangsúlyozni fogja, hogy minden Irakkal kapcsolatos tévedés elhalványul amellett, hogy a világ megszabadult egy szörnyű diktátortól. A Time hírmagazinnak adott interjújában az elnök a terrorizmus elleni háborúban játszott szerepéről így nyilatkozott: "Nem vagyok történész, én az a fickó vagyok, aki a történelmet csinálja." A Gallup felmérése szerint az amerikaiak 54 százaléka véli úgy, hogy a terrorizmus elleni harc irányítása Bushnál van jobb kezekben, míg Kerryről ezt 38 százalékuk gondolja.

A hét végén folyamatosan érkeztek New Yorkba a küldettek és a meghívott vendégek, számukat a hozzátartozókkal, a tanácsadókkal és más kísérőkkel együtt mintegy 50 ezer főre becsülik. Mérsékelt konzervatívnak álcázva A kongresszust Manhattan szívében rendezik meg, a sportrendezvényeknek és koncerteknek otthont adó Madison Square Garden kör alakú csarnokában, amely néhány kilométerre van a "ground zerótól", a Világkereskedelmi Központ 2001. szeptember 11-én porig lerombolt ikertornyának a helyétől, és csak egy rövid sétára az Empire State Buildingtől, amely a közel 3000 életet kioltó terrortámadások óta ismét a Hudson parti nagyváros legmagasabb épülete. A konvención sok utalás lesz az évfordulójához közeledő szeptember 11-re.

A szervezők szerint a konvenció egy mérsékelt párt képét fogja mutatni, a küldöttek ugyanakkor sokkal konzervatívabb nézeteket képviselnek, mint a párt szavazóinak derékhada. A The New York Times/CBS felmérése szerint a küldöttek 96 százaléka szerint helyes dolog volt Irakba küldeni az amerikai katonákat, míg a republikánus szavazótábornak csak a 78 százaléka, az összes szavazópolgároknak pedig csak 46 százaléka gondolkodik így.

A republikánusok a konzervatív The Washington Times szerint New Yorkban barátságtalan vizeken vitorláznak: a párt még soha nem tartott jelöltállító konvenciót New York-ban, amely az 1960-as évek óta a Demokrata Párt fellegvárának számít. A 2000. évi elnökválasztáson Al Gore elnökjelölt ötször annyi szavazatot kapott Manhattanben, mint Bush elnök.

Megvédik a gyűlést

New York 37 ezer rendőre hónapokon át készült arra, hogy megvédje a Republikánus Párt négynapos konvencióját és a nagyvárost a terrortámadásoktól, és megfékezze a rendezvény alkalmából várható nagyszabású tiltakozó megmozdulások szélsőséges elemeinek erőszakos kilengéseit.

A rendőrség minden elővigyázatossági intézkedést meghozott parancsnoka, Raymond Kelly szerint. A Madison Square Garden környékéről még a postaládákat és szemetes kukákat is eltávolították.

A koncertcsarnok alatti forgalmas vasútállomásra, a Penn Stationre tartó vonatokat 300, erre a célra mozgósított kutyával szimatoltatják végig robbanóanyag után kutatva mind az induláskor, mind pedig röviddel azelőtt, hogy a városba érkeznének. Rendőrök ezrei őrzik a hidakat, alagutakat, a nevezetes magas épületeket és a metrót, míg Manhattan körül a Hudson és az East River vizén kisebb naszádok járőröznek.

Michael Bloomberg New York-i polgármester ígérete szerint nem fognak spórolni a biztonsági intézkedéseken és semmit sem bíznak a véletlenre, hanem szüntelen éberséggel védik és őrzik a várost. A konvenció biztosításának a költségeit 76 millió dollárra becsülik, ebből 56 milliót a szövetségi kormány áll, a többit pedig a város.

A belbiztonsági minisztérium a Republikánus Párt New York-i konvencióját, akárcsak a Demokrata Párt július végi bostoni jelöltállító gyűlését "különleges országos eseménynek nyilvánította".

Negyedmillió tüntető

Kelly rendőrfőnök mintegy 250 ezer tüntetővel számol, a tömegbe különféle értesülések szerint 1000-1500 bajkeverő vegyülhet el.

A New York-i rendőrség tüntetőket alakító rendőriskolások közreműködésével gyakorolta a tömegoszlatást, a zavarkeltők kiemelését, és szükség esetén a dobhártyán szúró fájdalmat okozó akusztikai eszközöket is bevet a rendzavarók ellen.

A legnagyobb csoport, az Együtt a Békéért és az Igazságért negyedmillió tüntető számára kért engedélyt a hatóságoktól, amelyek mindenesetre nem járultak hozzá ahhoz, hogy a nagygyűlést a Central Parkban tartsák.

Klikk a képre!
A lapok a Demokrata Párt 1968-as chicagói jelöltállító gyűlésére emlékeztetnek, amikor nagyszabású tüntetések zajlottak a városban a vietnami háború ellen. A konvenció Lyndon B. Johnson alelnökét, Hubert Humphrey-t választotta elnökjelöltnek, aki azután alulmaradt a republikánus Richard Nixonnal szemben, s a vereségéhez feltehetően az utcai kilengések is hozzájárultak. A háborúellenes csoportok most azt mérlegelik, hogy mi viszi inkább előre ügyüket, dühük maximális kimutatása, vagy pedig az, ha a tüntetésnek olyan formáját választják, amely nem jár azzal a kockázattal, hogy Bush elnök támogatottságát növeli.

New York-ban már szombaton megkezdődtek a tüntetések: több ezren tüntettek az abortusz joga mellett. Vasárnap délutánra nagyszabású tüntetést hirdettek meg, amelyre a szervezők negyedmillió embert várnak.