Géza
-11 °C
-4 °C

Potyautast fogtak a repülőn a terrorriadó közepén

2006.08.16. 12:06
Egy tizenkét éves fiú a legnagyobb terrorkészültség idején jegy nélkül jutott fel egy repülőgépre a London melletti Gatwick repülőtéren. A rendőrség "rendkívül komolyan" veszi az esetet, hiszen azt jelzi, hogy aggasztó biztonsági lyuk van a reptéri ellenőrzésben.

Vizsgálatot indított a brit rendőrség annak kiderítésére, hogyan tudott egy 12 éves fiú a legmagasabb szintű terrorkészültség idején jegy és beszállókártya nélkül feljutni a Gatwick repülőtéren egy Lisszabonba induló utasszállító fedélzetére.

A fiú, akinek nevét nem közölték, egy Liverpool melletti nevelőintézetből szökött meg (nem először). Felszállt egy vonatra, és Londonba utazott. Onnan a fővárostól 40 kilométerre délre fekvő Gatwick repülőtérre ment.

Bár hétfőn reggel még érvényben volt a legmagasabb fokú riadókészültség, a fiúnak sikerült átcsúsznia az utasellenőrzésen, és feljutnia a Monarch Airlines Lisszabonba induló járatának fedélzetére.

Csak a gépen vették észre, hogy a gyereknek nincs beszállókártyája. Leültették, és a személyzet még a gép indulása előtt gyors ellenőrzésbe kezdett, hogy kiderítsék, a fiú nem valamelyik utas hozzátartozója-e.

Amikor világossá vált, hogy a egyedül van, értesítették a rendőrséget és a BAA repülőtér-üzemeltetőt. A szökevényt leszállították a gépről, majd visszavitették a nevelőintézetbe .

A sussexi rendőrség aggodalmának adott hangot a biztonság megsértése miatt. A BAA közölte, hogy "rendkívül komolyan" veszi az esetet, hiszen azt jelzi, hogy terroristák egy gyerekkel robbanóanyagot csempészhetnek fel a fedélzetére.