Szilárda
0 °C
6 °C

Az amerikai légierő pilótáit utasszállítók lelövésére trenírozzák

2003.10.02. 21:00
Heti rendszerességgel gyakoroltatja az eltérített utasszállítók lelövését az amerikai légierő. A harci gépek pilótái lélektanilag is felkészülnek a civilekkel teli repülők likvidálását. Az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság a szeptember 11. terrortámadás miatt bővítette a gyakorlattal a kiképzési menetrendet.
Az amerikai légierő kiválasztott pilótái hetente rendszeresen gyakorolják polgári utasszállító gépek lelövését a szeptember 11-i terrortámadásokhoz hasonló gépeltérítések esetére, közölte Ralph Eberhardt tábornok csütörtökön a sajtónak nyilatkozva.

Olyat választanak, aki lőni fog

Az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) vezetője elmondta, hogy a pilótákat - akik hetente három-négy alkalommal is végeznek szimulációs gyakorlatokat - lélektanilag is felkészítik erre az eshetőségre. Olyan pilótákat és földi irányítókat választottak kik, akikről feltehető, hogy nem tagadják meg a parancsot, ha olyan civilekkel teli eltérített utasszállítót kell lelőni, mint amilyen a New York-i Világkereskedelmi Központ kettős tornyába, illetve a Pentagon ötszögű épületébe 2001. szeptember 11-én csapódott.

A tábornok részleteket nem közölt, hangsúlyozta azonban, hogy gondosan kidolgozták a parancsnoki láncolatot. Fontos, hogy a pilóták tisztában legyenek vele: csak végső esetben folyamodnak az utasszállítók lelövéséhez, akkor ha már nincs más megoldás.