Alfréd
-2 °C
2 °C

Lezuhant egy orosz utasszállítógép

2001.11.20. 06:39
Lezuhant az orosz "IRS Aero" légitársaság IL-18 típusú repülőgépe hétfőn este Északkelet-Oroszországban. A gép fedélzetén tartózkodó 27 személy életét vesztette. A repülésirányító központ vezetője nem zárja ki a terrorista merénylet lehetőségét.
A Moszkvába tartó gép, amely nem sokkal délután négy után szállt fel, hétfő este, helyi idő szerint 21:24-kor tűnt el a radarok képernyőjéről. Később a gép roncsait a tveri területen levő Kalyázin várostól 20 km-re, Zaharjino falunál találták meg. A gép pilótája a katasztrófa előtt nem jelezte, hogy bármiféle probléma merült volna fel - jelentették ki orosz illetékesek.

A repülőgépen 21 utas és hatfőnyi személyzet utazott, és a szerencsétlenségben mindannyian életüket vesztették. A légikatasztrófa helyszínén az orosz katasztrófaügyi minisztérium különleges mentőosztaga dolgozik. A lezuhant IL-18-as repülőgép roncsai között eddig 10 holttest darabjait találták meg, továbbá előkerült mindhárom "fekete doboz". A bennük levő adatok alapján feltételezhetően megállapítható a szerencsétlenség oka - közölte az Interfax hírügynökségel a katasztrófaügyi minisztérium sajtószolgálata.

A zuhanás előtt robbanás történt a gépen

Az orosz állami repülésügyi bizottság illetékese azt mondta a Novosztyi hírügynökség tudósítójának, hogy az a tény, hogy emberi testrészeket találtak arra mutat, hogy "az utasszállító repülőgépen nagy magasságban robbanás történt". A helyszínre kiszálltak az orosz főügyészség és a szövetségi biztonsági szolgálat (FSzB) szakemberei.

Viktor Oszipov, a krasznojárszki regionális repülésirányító központ vezetője nem zárja ki a terrorista merénylet lehetőségét. Oszipov közölte, hogy szemtanúk egy nagy villanást láttak az égen, és egy hangos durranást hallottak. "Azonban ez csak az egyik verzió, de a lehetőséget nem zárhatjuk ki" - fűzte hozzá Oszipov. Az IL-18-as repülőgépet Oleg Kucserenko magánvállalkozó vásárolta meg, Hatangából tartott Moszkvába és a Domogyedovo repülőtéren kellett volna leszállnia. A négy hajtóműves propelleres Il-18-as maximum 120 utas szállítására képes. IL-18-as típusú gép egyébként 1960 óta eddig 79 alkalommal zuhant le.