Irak határozatsértését mondaná ki az új ENSZ-határozat

2003.02.24. 18:07
"Komoly következményekkel" fenyegeti az ENSZ 1441. számú határozatát megsértő Irakot az amerikaiak és a britek új határozati javaslata. Az ellenőrzések folytatása mellett érvelő franciák szerint nincs szükség újabb határozatra - ez akár még egyezhet is Bush kormányzatának véleményével. A javaslat várhatóan nem kapja meg a BT támogatását, az Egyesült Államok szerint azonban az előző ENSZ-határozat már úgyis tartalmazza a szükséges felhatalmazásokat.
Már hétfőn beterjeszti Irakkal kapcsolatos újabb határozati javaslatát a Biztonsági Tanács elé Nagy Britannia és az Egyesült Államok. Az új határozat a már korábban ismertetettek szerint megállapítja, hogy Irak megsértette az ENSZ 1441. számú határozatát.

Újabb 'komoly fenyegetés'

A két ország álláspontja szerint a határozatok megsértésével Irak okot ad a katonai támadás megindítására, a határozattervezet szövege ezért nem is utal konkrétan a katonai akcióra, ismét csak - az 1441-es határozathoz hasonlóan - "komoly következményekkel" fenyeget. Az AP-nek nevük elhallgatása mellett nyilatkozó ENSZ-diplomaták elmondása szerint a tervezetben nem szerepel a "minden lehetséges eszközzel" fordulat.

A javaslatot beterjesztő két ország határidőt szabna annak elfogadásához - Tony Blair az AP-nek nyilatkozva március közepét jelölte meg.

Kezükben a felhatalmazás

Az amerikaiak és a britek céljai egyértelműek, véleményük szerint a háború megindításához már a jelenleg érvényben lévő előző határozat is elégséges felhatalmazást ad. Így a mostani határozati javaslat esetleges - előrelátható - kudarca sem lehetetleníti el a katonai akciót.

Kudarcra ítélt javaslat

Jelen pillanatban ugyanis kétségesnek látszik, hogy a BT hétfői ülésén Jeremy Greenstock brit ENSZ-nagykövet által beterjesztendő javaslat többséget kapna a Tanácsban. A tizenöt tagú testületben ugyanis tizenegyen, köztük a vétójoggal rendelkező Franciaország, Oroszország és Kína is az ellenőrzések folytatása és kibővítése mellett érvel.

"Nincs ok az ellenőrzések befejezésére, nem kell másfajta, háborúhoz vezető gondolkodásra váltani" - nyilatkozta az AP-nek Jacques Chirac francia elnök és Gerhard Schröder német kancellár hétfői berlini találkozója után Catherine Colona, Chirac szóvivője. Mint mondta, az újabb határozat "sem hasznosnak, sem szükségszerűnek nem nevezhető".

Nincs szükség a vétóra

Bár a franciák korábban nem tartották kizártnak, hogy akár meg is vétóznak egy újabb, a háborús felhatalmazást is tartalmazó ENSZ-határozatot, Dominique Villepin külügyminiszter szerint erre most nem lesz szükség, mivel a javaslat nem fogja megkapni a szükséges kilenc támogató szavazatot.

A rakéták már okot adhatnak

Bár az amerikai-brit javaslat elfogadásának határidejét Blair március közepében határozta meg, az események könnyen megelőzhetik ennek bekövetkeztét. Hans Blix pénteken március elsejét jelölte meg határidőként az ENSZ határozatait sértő al-Szamud rakéták leszerelésére. Amennyiben Irak elutasítja ezt, a már jelenleg is érvényben lévő 1441-es határozat alapján elégséges okot szolgáltat a katonai akció megkezdéséhez.