Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Közvélemény-kutatókra támadtak a palesztinok

2003.07.14. 11:39
A menekülttáborokban élő palesztinok tizede térne csak vissza izraeli lakhelyére, ha lehetőséget kapna erre. Ennél még azok aránya is magasabb, akik inkább Izrael végső pusztulására várnak. A palesztinok követeléseit aláásó felmérés nyilvánosságra hozatalát törő-zúzó menekültek száz fős csoportja próbálta megakadályozni.
Feldühödött palesztinok csoportja támadt rá egy palesztin közvélemény-kutató ramallahi irodájára vasárnap - írja az Independent. A száz fős tömeg meg akarta akadályozni, hogy a cég nyilvánosságra hozza legutóbbi felmérése adatait.

Inkább kivárnák Izrael megszűnését

A Palesztin Politikai Kutató Központ (PCPSR) kutatási eredményei szerint a menekülttáborokban élő palesztinok alig tíz százaléka térne csak vissza régi, izraeli területen található otthonába, ha ezt engedélyeznék.

A megkérdezettek 54 százaléka a jövőbeni palesztin állam területén telepedne le, 17 százalék Jordániát vagy Libanont választaná, 13 százaléknyian inkább kivárnák Izrael megszűnését. A felmérést 4500 menekült megkérdezésével végezték, megfelelően súlyozva, így az reprezentatívnak tekinthető.

Követelés tömegigény nélkül

A kutatási eredmények nagyban aláássák azt a palesztin követelést, mely a visszatérés jogához köti a béketárgyalások menetét. A százfős tömeg épp ezért követelte a felmérés elhallgatását. "Ne babráljanak a jogainkkal" - követelte egy az Independentnek nyilatkozó lázongó.

Kalil Sikaki, a PCPSR igazgatója azonban kitart a kutatási eredmények közlése mellett - írja az Independent. A lázongókat Sikaik szerint félretájékoztatták, "fogalmuk sem volt az eredményekről".