Szilárda
-4 °C
2 °C

Pokolgépet robbantott Madridban az ETA

2000.10.30. 13:46
Autóba rejtett pokolgép gyilkolt meg egy spanyol bírót és az őt kísérő rendőrt és sofőrt hétfőn Madridban. A spanyol hatóságok az ETA-t gyanúsítják a robbantással, a szervezet több vezetőjét letartóztattak. A baszk szervezet közel harminc éve küzd az észak-keleti spanyolországi tartomány teljes körű függetlenségéért.

Egy autóba rejtett pokolgép robbant hétfőn Spanyolország fővárosában, Madridban. A robbantásban három személy meghalt és harmincan megsebesültek. A támadás célpontja a robbantás következtében meghalt Legfelsőbb Bírósági tag, de a detonáció az őt védő rendőrrel és a sofőrrel is végzett. A reggeli csúcsidőben a kormányzati rendszámmal ellátott autóban utazott a bíró, az autóban elrejtett bombát távirányítóval aktiválták. Az áldozatokat megvizsgáló baleseti orvos szerint mindhárman halálra égtek.

A robbantás következtében a kormányzati autó közelében lévő busz utasai közül néhányan megsérültek, a gyalogosokkal együtt harmincra emelkedett a sebesültek száma. A madridi tűzoltóság szóvivője a BBC-nek elmondta: a robbantás következtében közel harminc autó gyulladt ki vagy sérül meg. A pokolgépes merénylet a környező épültetekben is kárt okozott. A támadásra Madrid egyik legforgalmasabb utcáján, az Arturo Soria úton került sor.

Egy éve ez a legvéresebb támadás

A spanyol rendőrség szerint a baszk szeparatista szervezetet, az ETA áll a támadás mögött. A kormányzati szervek a robbantás után számos ETA-vezetőt letartóztattak. Ebben az évben ez a harmadik robbantásos merénylet Madridban, de az ETA múlt évi decemberben újra kezdett harca óta a legvéresebb támadásnak bizonyult.

Az ETA három évtizede harcol a baszkok függetlenségért a legkülönbözőbb módszerekkel. Harminc éve tartó harcuk alatt több mint nyolcszázan haltak meg, az áldozatok a spanyol rendőrség tagjai, illetve a baszk függetlenséget ellenző politikusok. Spanyolország észak-keleti részében, illetve Franciaország észak-nyugati felében lévő kétmilliós lakosú tartománynak az autonómiája széleskörű, mindezt a saját parlament, rendőrség, adózási rendszer is biztosítja. Az ETA azonban teljes függetlenséget szeretne.

Az ETA magja harminc kiképzett terroristából áll

A Franco-féle katonai diktatúra ellen a diákok az 1960-as években az ETA-ba tömörültek, Franco halála után a teljes függetlenségért küzdő szélsőséges baszk nacionalisták csoportjává vált. Az ETA tagjainak száma nem ismert, a spanyol hatóságok szerint csupán harmincan vannak a négytagú cellákban dolgozó, kiképzett és jól megfizetett emberek. Az ETA népszerűsége időben azóta csökkent, és politkai szárnyának vezetője, Herri Batasuna sem tudta a népszerűtlenséget megállítani.

A fordulópont

A fordulópontot 1997 júliusa jelentette, mikor az ETA egy 29 éves városi tanácsost rabolt el. Miguel Angel Blanco szabadon engedéséért 460 spanyol börtönökben fogvatartott baszk terrorista szabadon engedését követelték. A követelést a spanyol kormány nem tudta teljesíteni, az elrabolt tanácsost fejbe lőtték.

A véres és megrázó eseményt négy napig tartó országos ETA-ellenes tüntetés követett, összesen mintegy hatmillió ember vonult az utcára. Az észak-írországi békefolyamatban regisztrált siker 1998 szeptemberében az ETA-t is meghatározatlan időre történő tűzszünet kihirdetésére késztette. A tűzszünet hivatalosan 1999 decemberében ért véget, mikor a spanyol kormány nem mutatkozott hajlandónak a baszk függetlenségről tárgyalni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!