Ágnes
-1 °C
2 °C

Amerikaiak lőtték le a Reuters operatőrét

2003.08.18. 14:47
Amerikai katonák lőtték le vasárnap a Reuters brit hírügynökség operatőrét, aki éppen a Bagdad melletti Abu Garib börtönnél elkövetett aknatámadásról készített felvételeket. A 41 éves Mazen Dana a tizenhetedik újságíró, aki életét vesztette az amerikai-brit támadás márciusi kezdete óta.
Frank Thorp, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének szóvivője a Reutersnak elismerte, hogy amerikai katonák lőtték le a palesztin származású operatőrt, mert azt hitték, hogy kézi páncéltörő gránátvető van nála.

Nem céljuk újságírókra lőni

A 43 éves Mazen Dana azután ment a Bagdad nyugati külterületén fekvő Abu Garib börtönhöz, hogy az amerikai hadsereg vasárnap bejelentette, az épület ellen szombat este elkövetett aknatámadásban életét vesztette hat fogoly és 59-en megsebesültek. Az általa készített felvételen látható, amint két amerikai harckocsi közelít felé, majd két lövés hallatszott és az operatőr a földre rogyott. Azonnal kórházba szállították, de ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Ken McClellan ezredes, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy a szövetséges erőknek nyilvánvalóan nem célja újságírókra lőni. "Ha rálőttek, az azért volt, mert valami okból rosszul azonosították" - mondta az ezredes, aki aláhúzta, hogy Mazen Dana újságírói mivoltára csak az incidens után derült fény.

A 17.

Mazen Dana négy gyermek apja volt, és több mint tíz éve dolgozott a Reutersnak. Halálával 17-re nőtt azoknak az újságíróknak illetve segítőtársaiknak a száma, akik a háború március 20-i kezdete óta meghaltak az arab országban.

Két brit újságírót a háború első napjai óta eltűntként tartanak nyilván. Dana a Reuters második operatőre, aki Szaddám Huszein halmának megdöntése óta életét vesztette Irakban. A palesztin újságíró korábban a ciszjordániai Hebronban dolgozott, ottani munkájáért elnyerte a Nemzetközi Sajtószabadság díjat - írta a Reuters.

Újságíróhalálok Irakban
A 41 éves Mazen Dana a tizenhetedik újságíró, aki életét vesztette az amerikai-brit támadás márciusi kezdete óta. Az AFP francia hírügynökség ismertette a korábbi haláleseteket:
Március 22: Paul Moran, az ABC ausztrál tv munkatársa az észak-iraki Kurdisztánban halt meg, amikor felrobbant egy gépkocsiba rejtett pokolgép. Ugyanazon a napon Terry Loyd, az ITN brit televízió újságírója vesztette életet, amikor az amerikai-brit csapatok tüzébe került. Forgatócsoportjának két másik tagja, Fred Nérac és egy libanoni tolmács eltűnt.
Március 30.: Gaby Radót, az ITN újságíróját, holtan találták az észak-iraki Szulejmáníjában. A 48 éves, budapesti születésű Gaby Rado feltehetően a szálloda tetejéről zuhant le.
Április 2.: Kaveh Golestan iráni operatőr, aki a BBC brit közszolgálati csatornának dolgozott, Kifriben taposóaknára lépett és szörnyethalt.
Április 4.: A The Washington Post újságírója baleset következtében életét vesztette. Michael Kelly egy amerikai katonai járműben tartózkodott, amikor az iraki tűzbe kerülő jármű csatornába zuhant. Ő volt az első amerikai újságíró áldozata a háborúnak.
Április 6.: A 39 éves David Bloom, az NBC amerikai televízió újságírója Bagdad közelében tüdőembóliában meghalt.
Április 7.: Egy német és spanyol újságíró veszette életét Bagdadtól délre az amerikai hadsereg ellen intézett rakétatámadás során. Christian Liebig a Focus című német hetilap, Julio Anguita Parrado pedig az El Mundo című spanyol napilap munkatársa volt.
Április 8.: A katari székhelyű al-Dzsazíra televízió 34 éves jordániai bagdadi tudósítója, Tárek Ajub életét vesztette, amikor találta érte a televízió irodáját. Röviddel később Tarasz Procjuk, a Reuters a 35 éves ukrán operatőre, valamint a spanyol José Couso, a Telecinco spanyol magán tv 37 éves operatőre életét vesztette, miután egy amerikai harckocsiból leadott lövedék eltalálta a Bagdadban dolgozó újságíróknak helyet adó Palestine szállodát.
Április 14.: Veronica Cabrera 28 éves argentin újságírónő útban Bagdad felé közlekedési baleset áldozata lett. A balesetben rajta kívül életét vesztette kollégája és honfitársa, az 51 éves Mario Podesta. Mindketten az argentin America TV munkatársai voltak.
Július 5.: Richard Wild független brit operatőrt, aki az ITN brit tv-csatornának dolgozott, golyó találta el a nyakán a bagdadi egyetem előtt. Az újságíró belehalt sebesülésébe.