Friderika
13 °C
29 °C

Revizionista röplapokat osztogatnak Romániában

2002.09.26. 11:43
A Trianon előtti Magyarország helyreállítását követelő röplapokat osztogattak a többségében magyarok lakta Hargita és Kovászna megye több településén - közölte csütörtöki számának címoldalán az Adevarul című román napilap.
A román lap szerint az irredenta röplapokat az internetről töltötték le és fénymásolóval sokszorosították a budapesti székhelyű Magyar Revizionista Mozgalom szélsőséges szervezet helyi szimpatizánsai.

Revíziós tüntetés Budapesten
Kórházban is osztogatták a röplapokat

Ilyen röplapokat osztogattak egyebek között a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban. "Magyarország megszállt ország, mivel jelenlegi határain túl a szélrózsa minden irányában magyarok milliói élnek szülőföldjükön olyan országok elnyomása alatt, amelyek még nem is léteztek, amikor ezek a földek Magyarországhoz tartoztak" - idézett a röplapok tartalmából az Adevarul.

A román lap érthetetlennek tartja, hogy a román rendőrség helyi szerveinek nincs tudomásuk a röplapok megjelenéséről.

Tépett román zászlók

Az Adevarul ezzel egy időben arról is beszámolt, hogy Hargita megye prefektusa, Mircea Dusa rendkívül kemény hangon tette szóvá: a megye számos iskolájának épületén kifakult, rongyos román zászlók lógnak, egyes iskolai épületekre pedig egyáltalán nem tűzték ki a román nemzeti lobogót.

Az iskolák igazgatói két hetet kaptak arra, hogy pótolják a hiányosságokat, ellenkező esetben másfajta intézkedéseket fogunk hozni - idézte a megyei prefektust a román lap.