Klaudia
-3 °C
3 °C

Forradalom szításával vádolja Amerikát Oroszország

2005.05.12. 21:00
Ötmillió dollárral támogatja a fehérorosz ellenzéket, ezzel forradalmat szít az amerikai International Republican Institute, állítja az orosz titkosszolgálat vezetője. A KGB utódszervezetének vezetője szerint az Egyesült Államok titkosszolgálata civil szervezetek mögé bújva próbál befolyást szerezni a szovjet utódállamokban.

Forradalom szításával vádol egy amerikai civil szervezetet az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. A KGB-utód FSZB szerint az International Republican Institute (IRI) áprilisi pozsonyi tanácskozására összehívta a volt szovjet utódállamokban dolgozü munkatársait és ötmillió dollárt utalt át a fehérorosz ellenzék támogatására.

Az IRI komoly demokráciafejlesztő programot folytat Kelet-Európában, a szervezet adott tanácsot a Milosevics diktatúráját megdöntő Otpornak, támogatta a hatalom megszerzésében a grúz és az ukrán ellenzéket is. Az ötmilliós költségvetésből ukrán tisztségviselőket szándékoznak bevonni fehérorosz ellenzékiek kiképzésébe és ellenzéki hálózatok kiépítésébe a fiatalok körében, állította Patrusev orosz tévéhíradók szerint.

"Ellenfeleink megpróbálják gyengíteni Oroszország befolyását a FÁK-on belül és az egész nemzetközi porondon. Ezt az ukrajnai, grúziai és kirgizisztáni események megerősítik", fejtegette az FSZB-főnök, aki azzal vádolt több kormányoktól független nemzetközi szervezetet, hogy a külföldi titkosszolgálatok eszközévé vált.

A titkosszolgálatok felhasználják e szervezeteket, hogy humanitárius és szociális programok leple alatt érvényesítsék érdekeiket Oroszországban, hangoztatta Patrusev, kipellengérezve a brit Merlin, a szaúdi Vörös Félhold és az amerikai Corpus Mira szervezetet. Patrusev sürgette, hogy Oroszország törvényben szabályozza az ilyen szervezetek működését.