Alfréd
-2 °C
2 °C

Nacionalista csata Révkomáromban

2005.07.05. 18:18
Három embert előállítottak a szlovák rendőrök, miután magyarellenes tüntetéssé változott megemlékezést magyar ellentüntetők zavarták meg.

Szlovákiában kedden országszerte több helyen emlékeztek meg a szláv írásbeliséget megalkotó bizánci szerzetes fivérekről, Cirillről és Metódról, akiknek ünnepén két szélsőjobboldali szlovák társaság félszáz tagja, fasiszta egyenruhára emlékeztető öltözetben Révkomáromban magyarellenes demonstrációt rendezett.

A demonstráció előre beharangozott hírére mintegy harminc magyar ellentüntető érkezett a városba, akik "Ria-ria Hungária" jelszavakat kiabáltak közbe, és ezután "jelszóháború alakult ki a csoportok között" - írja az MTI. A magyar és Árpád-sávos zászló alatt érkezett magyar ellentüntetők "Vesszen Trianon!" jelszavakat kiabáltak a hazafias szlovák szervezet, a Matica Slovenská révkomáromi székháza előtt felsorakozott szlovákok felé, mire azok "Szlovákia a miénk, Szlovákiát nem adjuk!" jelszavakkal válaszoltak.

Az egymásnak feszülő csoportokat a kivonult rohamrendőrség tagjai, sorfalat állva, elkülönítették egymástól. "A felforrósodott hangulatban" három magyar tüntetőt a rendőrség elvezetett, a többieket pedig a szlovák-magyar határátkelőként szolgáló közeli hídfő felé szorította a Matica székháza előtti térről.

A szlovák rendőrök nyilvánosan elhangzott fasiszta propagandával gyanúsítják a három magyart, akik szabadlábon védekezhetnek.