Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Keresztény afgánt kérnek az olasz muzulmánért cserébe

2006.10.18. 10:06
A kereszténységre áttérése miatt üldözött és Olaszországba menekült Abdul Rahmanra cserélnék el Gabriele Torsello olasz fotóriportert afgán elrablói. Torsello amúgy Londonban és, és maga is muzulmán.

A keresztény hitre áttért, Olaszországba menekült afgán férfit kérik foglyukért cserébe az Afganisztánban elrabolt olasz újságíró magukat tálibnak valló elrablói, jelentette a BBC egy segélyszervezeti munkásra hivatkozva. Gabriele Torsellót múlt csütörtökön rabolták el, bár elrablásának a hírét hivatalosan vasárnapig nem erősítették meg.

Az emberrablók csak akkor engedik el Torsellót, ha Olaszország kiadja nekik Abdul Rahmant. Az afgán férfi keresztény hitre tért át, és Olaszországban kapott menedékjogot.

Rahmant az iszlám hit elhagyásával vádolták, a bírósági tárgyalást csak azért úszta meg, mert gyengeelméjűnek minősítették. Ezután menekült el Afganisztánból.

Torsello elrablói követelésükről egy segélyszervezet afganisztáni kórházának biztonsági főnökével tárgyaltak. Az emberrablók kiléte egyelőre nem tisztáott. Ők tálibnak nevezik magukat, de a szélsőséges vallási mozgalom közleményben elhatárolódott tőlük. Az olasz Torsello Londonban él, és amúgy áttért a muzulmán hitre.