Mária
18 °C
28 °C

Rohamosztag csapott le a zimbabwei ellenzékre

2008.04.25. 16:45
A legnagyobb zimbabwei ellenzéki párt csaknem háromszáz támogatóját vették őrizetbe és szállították el pénteken, amikor felfegyverzett rohamrendőrök hatoltak be az ellenzéki erő harareri székházába. A hatóság közlése szerint az elfogott személyek bűncselekményekben vehettek részt, az ellenzék szerint viszont Robert Mugabe elnök a hatalma megtartása érdekében hajtóvadászatot folytat híveik ellen.

A zimbabwei rohamrendőrség pénteken megrohamozta a legnagyobb ellenzéki párt, a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) hararei székházát - közölte Nelson Chamisa, a párt szóvivője és bejelentését a helyi hatóságok is megerősítették. A szóvivő elmondása szerint az akció keretében a rohamrendőrök összeszedték azokat az otthonukból a zavargások miatt elmenekült személyeket, akik a székházban kerestek menedéket. Hozzátette, hogy még azokat a sebesülteket sem kímélték, akiket éppen orvosok láttak el.

Az ellenzéki párt közleménye szerint mintegy 250 erősen felfegyverzett rendőr támadta meg az épületet és a párt körülbelül 300 hívét vették őrizetbe, majd szállították el zsúfolt rendőrségi buszokon. Az akció keretében több számítógépet is lefoglaltak. Hatósági közlés szerint a lefogottakat azzal gyanúsítják, hogy közük volt több, vidéken elkövetett bűntényhez.

A zimbabwei ellenzék, amely állítása szerint megnyerte a március 29-i parlamenti választásokat, azzal vádolja Robert Mugabe elnök rendszerét, hogy a hatalom megtartása érdekében hajtóvadászatot indított az MDC hívei ellen. Mugabe, a zimbabwei függetlenségi harc egykori hőse viszont azzal vádolja az ellenzéket, hogy az hatalma megdöntése érdekében összefogott az ő nyugati kritikusaival.

A választási bizottság korábban azt ígérte, hogy a hét végén nyilvánosságra hozzák az egyes körzetekben végzett újraszámlálások eredményét. Ugyanakkor mind a mai napig nem jelentették be a szintén március 29-én tartott elnökválasztás végeredményét.

A legnagyobb állami kézben lévő napilap, a The Herald pénteki számában szokatlanul heves kirohanást intézett a Mugabéval szembeforduló afrikai vezetők ellen, rövidlátó hajbókolóknak nevezve őket. Az ügy közvetlen előzménye, hogy Zimbabwe szomszédai a héten megakadályozták, hogy egy kínai hajó kirakja a zimbabwei kormánynak szánt fegyverszállítmányát.