Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rohamosztag csapott le a zimbabwei ellenzékre

2008.04.25. 16:45
A legnagyobb zimbabwei ellenzéki párt csaknem háromszáz támogatóját vették őrizetbe és szállították el pénteken, amikor felfegyverzett rohamrendőrök hatoltak be az ellenzéki erő harareri székházába. A hatóság közlése szerint az elfogott személyek bűncselekményekben vehettek részt, az ellenzék szerint viszont Robert Mugabe elnök a hatalma megtartása érdekében hajtóvadászatot folytat híveik ellen.

A zimbabwei rohamrendőrség pénteken megrohamozta a legnagyobb ellenzéki párt, a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) hararei székházát - közölte Nelson Chamisa, a párt szóvivője és bejelentését a helyi hatóságok is megerősítették. A szóvivő elmondása szerint az akció keretében a rohamrendőrök összeszedték azokat az otthonukból a zavargások miatt elmenekült személyeket, akik a székházban kerestek menedéket. Hozzátette, hogy még azokat a sebesülteket sem kímélték, akiket éppen orvosok láttak el.

Az ellenzéki párt közleménye szerint mintegy 250 erősen felfegyverzett rendőr támadta meg az épületet és a párt körülbelül 300 hívét vették őrizetbe, majd szállították el zsúfolt rendőrségi buszokon. Az akció keretében több számítógépet is lefoglaltak. Hatósági közlés szerint a lefogottakat azzal gyanúsítják, hogy közük volt több, vidéken elkövetett bűntényhez.

A zimbabwei ellenzék, amely állítása szerint megnyerte a március 29-i parlamenti választásokat, azzal vádolja Robert Mugabe elnök rendszerét, hogy a hatalom megtartása érdekében hajtóvadászatot indított az MDC hívei ellen. Mugabe, a zimbabwei függetlenségi harc egykori hőse viszont azzal vádolja az ellenzéket, hogy az hatalma megdöntése érdekében összefogott az ő nyugati kritikusaival.

A választási bizottság korábban azt ígérte, hogy a hét végén nyilvánosságra hozzák az egyes körzetekben végzett újraszámlálások eredményét. Ugyanakkor mind a mai napig nem jelentették be a szintén március 29-én tartott elnökválasztás végeredményét.

A legnagyobb állami kézben lévő napilap, a The Herald pénteki számában szokatlanul heves kirohanást intézett a Mugabéval szembeforduló afrikai vezetők ellen, rövidlátó hajbókolóknak nevezve őket. Az ügy közvetlen előzménye, hogy Zimbabwe szomszédai a héten megakadályozták, hogy egy kínai hajó kirakja a zimbabwei kormánynak szánt fegyverszállítmányát.