Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Felesége sem szavazna a megkerült orosz elnökjelöltre

2004.02.11. 09:40
Senki sem elégedett a csütörtökön eltűnt, kedden megkerült Ivan Ribkin magyarázkodásával. Az orosz elnökjelölt állítólag barátjánál járt Kijevben, és még a mobiltelefonját is kikapcsolta. Felesége szerint Ribkin alkalmatlan az elnöki posztra, hiszen még családját sem figyelmeztette "nyaralásáról".
Kedd estére megkerült a múlt hét csütörtökön eltűnt Ivan Ribkin. A Putyin leghangosabb kritikusaként ismert politikus rejtélyes eltűnése számos találgatásra adott okot, többen már politikai gyilkosságot sejtettek. Az elnökjelölt azonban, mint mondta, csak barátjánál nyaralt.

Mindenkinek joga van a magánéletre - érvelt visszatértekor Ribkin. Az elnökjelölt nyaralása idején nem nézett tévét és mobiltelefonját is kikapcsolta. Magyarázkodásán még felesége is felháborodott - írja a Washington Post.

Egy karrier vége

Szegény Oroszország, hát egy ilyen ember akarja vezetni - jelentette ki az elnökjelölt felesége. Az asszony felháborodásánál is kellemetlenebbül érintheti, hogy pénzügyi támogatója, Borisz Berezovszkij és kampányfőnöke is úgy véli, az epizód véget vetett Ribkin politikai karrierjének. Kampányfőnöke a visszavonulását fontolgatja - írja a Post.

Kampányfogás

Ribkin bár Putyin leghangosabb kritikusaként ismert, a sajtóban szinte csak eltűnése után lehetett róla olvasni. Szergej Mironov, az orosz felsőház elnöke szerint "el kell gondolkodni azon", hogy szándékos volt-e Ribkin eltűnése. A szintén elnökjelölt Mironov szerint Ribkin tettével az elmúlt napokban Putyinnál is nagyobb nyilvánosságot szerzet magának.

A vádakat Ribkin szövetségesei elutasították. Ruszlán Hazbulatov volt házelnök szerint az elnökjelölt "ennél felelősebb, józanabb politikus". Nyilatkozata idején Ribkin még nem került elő - írja a Post.

Összeesküvés-elmélet

Berezovszkij, Putyin egyik legfőbb ellenfele és Ribkin főtámogatója is érthetetlennek tartja az elnökjelölttel történteket. A korrupciós vádak elől Nagy-Britanniába menekült milliárdos szerint telefonbeszélgetésük során Ribkin "Csecsenföldre is utalt". Véleménye szerint Ribkin nem volt egyedül, részleteket azonban nem árult el összeesküvés-elméletéről - írja a Post.