Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Ribkin: Elraboltak

2004.02.13. 17:53
Az öt napra eltűnt orosz elnökjelölt éntek délután Londonban úgy nyilatkozott: eltűnése előtt hamis indokokkal csalták az ukrán fővárosba, ahol gyógyszerekkel elkábították és akarata ellenére fogva tartották. Ribkin azt mondta: nem tudja, ki tette ezt, de azt tudja, "hogy kinek a javára szolgált mindez". Ribkin a Kijevben történtek miatt a választásokig nem tér vissza Oroszországba.
Nem kíván visszatárni Oroszországba - közölte Ivan Ribkin orosz elnökjelölt Londonban. A múlt csütörtökön nyomtalanul eltűnt elnökjelöltről kedden derült ki, hogy Kijevben tartózkodott.

Zavart magyarázkodás

Hazatérte után azt állította, egy barátját látogatta meg. Pihenése idejére mobiltelefonját is kikapcsolta. Kampányfőnöke a lemondást fontolgatta a homályos magyarázatok hallatán, felesége csalódottságában az elnöki posztra alkalmatlannak minősítette.

Fő anyagi támogatója, a Londonban élő Borisz Berezovszkij sem értette Ribkin viselkedését. Igaz, az orosz hatóságok korrupciós vádjai elől Nagy-Britanniába menekült mágnás már szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélte, Ribkin nyomás alatt állhatott.

"Elraboltak"

Ivan Ribkin orosz elnökjelölt pénteki londoni sajtóértekezletén emberrablás következményének nevezte minapi eltűnését, majd kijevi feltűnését. Ribkin - aki sajtóértekezlete előtt már kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy "bizonyos okok miatt" nem kíván hazatérni a március közepi elnökválasztásig - személyesen adott délutáni nyilatkozatában azt mondta: eltűnése előtt hamis indokokkal csalták az ukrán fővárosba, ahol gyógyszerekkel elkábították és akarata ellenére fogva tartották. Ribkin azt mondta: nem tudja, ki tette ezt, de azt tudja, "hogy kinek a javára szolgált mindez".

Vlagyimir Putyin orosz államfő kihívója a pénteki sajtóértekezleten megerősítette, hogy nem tér haza, hanem külföldről folytatja kampányát; ezt családja biztonságával indokolta. Ribkin kijelentette: ami Kijevben történt vele, megmutatta, hogy az orosz elnökválasztás "játékszabályok nélküli játszma, amely számomra véget érhet még azelőtt, hogy megkezdődött volna".

Londonban gyülekezik az orosz ellenzék

London az utóbbi hónapokban a Putyin-adminisztrációval szembekerült orosz politikai és gazdasági ellenzék gyűjtőhelyévé vált. A legnagyobb feltűnést keltő ügy Borisz Berezovszkijé volt. Borisz Jelcin egykori orosz elnök közeli bizalmasa ellen rendkívüli értékre elkövetett csalás vádjával adott ki nemzetközi körözést az orosz főügyészség. A pénzembert azonban, aki jó ideje Londonban él, nemhogy nem adták ki a brit hatóságok Moszkvának, de tavaly még politikai menedékjogban is részesítették, elfogadva azt a védői érvet, hogy Berezovszkijt az általa rendre és súlyosan bírált Putyin adminisztrációja politikai okokból üldözi.

A brit sajtó tavaly ősszel olyan értesüléseket közölt, hogy az orosz titkosszolgálat merényletet tervezett Berezovszkij ellen, de a terv kivitelezésére Londonba vezényelt tiszt az utolsó pillanatban elállt a gyilkosság végrehajtásától, és jelentkezett a brit belső elhárításnál. Az orosz kormány annak idején őrültségnek nevezte a tekintélyes The Sunday Times egyik szeptemberi számában közölt cikk tartalmát. Az önkéntes londoni száműzetésben mágnás nemrégiben közölte: több mint egymilliárd dolláros kártérítést próbál behajtani az orosz kormányon hazai befektetéseinek kisajátítása miatt.

Berezovszkij a múlt évben százmillió forint értékben adott fel Putyint népirtással vádló hirdetéseket a New York Timesban, a Financial Timesban és a Washington Postban. Protezsáltja, Ribkin a felmérések szerint a szavazatok legfeljebb egy százalékára számíthat a március közepi elnökválasztáson. Ribkin eltűnését az orosz szakértők egyszerű kampányfogásnak minősítették.