Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Eltűnt Putyin kihívója

2004.02.09. 08:17
Négy napja nem tudni semmit Ivan Ribkinről. Jelcin egykori nemzetbiztonsági tanácsadója Putyin egyik leghangosabb kritikusaként indul az elnökválasztásokon. Pártja, a Liberális Oroszország politikusai közül már ketten vesztették életüket rejtélyes körülmények között.
Csütörtök óta nem látták Ivan Ribkint, Putyin orosz elnök egyik kihívóját a márciusi elnökválasztásokon. Ribkin ugyan teljesen esélytelen az elsöprő népszerűségű államfő legyőzésére, mégis Putyin egyik leghangosabb kritikusa - jelentette a New york Times.

Hangos kritikus

Ribkin Borisz Jelcin idején még nemzetbiztonsági tanácsadó, illetve az orosz törvényhozás elnöke is volt, Putyin hatalomra kerülése után azonban kikerült a Kremlből. Az elnökválasztáson az Oroszországban sikkasztással vádolt, Nagy-Britanniában politikai menedékjogot kapott Borisz Berezovszkij pénzelte Liberális Oroszország (LR) párt jelöltjeként indult, azonban a közvélemény alig egy százaléka támogatta - írja a Times.

Ribin eltűnését először a korábbi médiamágnás Berezovszkij említette, még pénteken. A politikus nem jelent meg egy péntekre tervezett sajtótájékoztatóján. Kampánytanácsadói félelmei szerint valami "szörnyűség" történhetett vele. "Próbáljuk elhessegetni a gondolatot, de nehéz nem erre gondolni" - nyilatkozta a Timesnak Alekszandr Tyukajev, az LR főtitkárhelyettese.

Korán halnak

Ribkin eltűnését hivatalosan vasárnap jelentette be felesége a moszkvai rendőrségen. A politikus csütörtökön este hétkor érkezett meg moszkvai otthonába, majd hazaküldte testőreit. Azóta senki sem látta.

Az elmúlt másfél évben Ribkin pártjának két parlamenti képviselőjével is rejtélyes körülmények között végeztek Moszkva utcáin - írja a Times. Egyikük, Szergej Jusenkov nem sokkal lelövése előtt összeveszett Berezovszkijjal és Mihajil Kodanyevvel, az LR egyik vezetőjével. A rendőrség Kodanyevet vádolja a gyilkossággal, az LR szerint tévesen.

A párt 2002-es megalakulása óta botrányok sorát élte át. A párt kitalálója és fő szponzora Borisz Berezovszkij. Az egykori médiamogul Jelcin kedvelt oligarchája volt, a hatalomváltás után azonban le kellett mondania addigi előjogairól. Nagy-Britannia 2003-ban adott menedékjogot az Oroszországban csalással és sikkasztással vádolt üzletembernek. Ribkin Berezovszkij szövetségeseként hatalomvágyó, diktatórikus vezetési stílusa miatt bírálta Putyint.