Gusztáv
-4 °C
1 °C

Megkerült Putyin kihívója

2004.02.10. 17:03
Bár a moszkvai rendőrség gyilkosságra gyanakodott, mégis megkerült a csütörtökön eltűnt Ivan Ribkin. Putyin egyik leghangosabb kritikusa Kijevben töltötte az elmúlt napokat, estére már Moszkvában lehet.
Iven Ribkin az Eho Moszkvi rádiónak telefonon elmondta: az utóbbi napokat ukrán barátainál töltötte, mert elhatározta, hogy kikapcsolódik. Ezért kikapcsolta a mobiltelefonját, nem vett újságot, nem nézett tévét, nem hallgatott rádiót, és csak kedden észlelte csodálkozva, milyen felfordulást keltett eltűnésével.

Félő azonban, hogy ezt senki sem hiszi el neki. Az első kérdés az, hogy miért nem értesítette Ribkin legalább a feleségét kikapcsolódásáról. A rádióriporterek egyben kétségbe vonták, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ne tudta volna kideríteni, hogy csütörtök este repülőjegyet vett Moszkva-Kijev-Moszkva útvonalra. A Ribkin választási kampányát finanszírozó, londoni emigrációban élő Borisz Berezovszkij médiamágnás a keddi lapokban azzal vádolta az FSZB-t, hogy nem érdekelt az elnökjelölt fellelésében, noha állandó megfigyelés alatt tartotta.

Ribkin csütörtökön tűnt el, nem sokkal azután, hogy testőreit hazaküldte. Felesége három nap után jelentette be az esetet a rendőrségen - az orosz törvények szerint csak három nap távollét után tekinthető eltűntnek bárki.

Kampánytrükk?

Ribkin eltűnése után pártja, a Liberális Oroszország tisztviselői bűntényre gyanakodtak, a gyilkosságot sem zárták ki. A párt két parlamenti képviselője is utcai támadás áldozata lett az elmúlt másfél évben. A rendőrség - a Liberális Oroszország egy tisztviselője szerint - szintén gyilkossági ügyben indított nyomozást.

Ribkin Putyin egyik fő kritikusaként indul a választásokon, ám milliárdos támogatója ellenére sincs esélye a győzelemre. Felmérések szerint a jelöltet a választók alig egy százaléka támogatja.

Ribkin eltűnését Putyin pártjának egyik politikusa már hétfőn "egyszerű píárfogásként" jellemezte. Gennagyij Gudkov akkori információi szerint a politikus egy Moszkva környéki panzióban nyaralt. Ezt később az orosz elnöki shivatal szóvivője cáfolta. Jelenleg vizsgálatot folytatnak az elnökjelölt eltűnése ügyében. Ribkin pedig állítólag nem szállt fel Kijevben arra a Moszkvába induló gépre, amelyen - a kora esti hírek szerint - haza akart térni.