Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Semmi sem kizárt Irakkal kapcsolatban

2002.02.15. 14:30
Bush elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Condoleeza Rice kijelentette, hogy az Egyesült Államok "semmilyen lehetőséget" nem zár ki Irak és az USA viszonyában. Szaddám Hsszein rendszerét továbbra is "problémásnak" látják, ezért egy újfajta megközelítés szükséges- adta hírül a CNN.
Condoleeza Rice
A nemzetbiztonsági tanácsadó továbbra is tagadja, hogy bármi készülne Irak ellen. Elmondta, hogy az amerikai kormányzat továbbra is a politikai megoldások híve. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy készülnek-e katonai akcióra Irak ellen, így felelt: Semmilyen lehetőséget nem zárunk ki. Rice szerint az iraki rendszer kétségtelenül egy veszélyes rendszer, az elnök pedig még fontolgatja a lehetséges lépéseket. Bush elnök szerint a világnak problémája van Irakkal, a korábbi állapot pedig nem elfogadható, és egy új megközelítés szükséges az amerikai-iraki kapcsolatokban. Bush két héttel ezelőtti beszédében a "Gonosz tengelyének" nevezte Irakot, Iránt és Észak Koreát. A beszéd után Taha Jasszin Ramadan iraki alelnök azt mondta, hogy Bush elnök állítása "hülyeség", és nem illik a világ legnagyobb államának elnökéhez.

A problémás Irak

Husszein rendszerével a kezdetektől fogva problémáik vannak
Husszein rendszerével a kezdetektől fogva problémáik vannak-mondta Rice. Mint ismeretes, 1998-ban Bagdad kiutasította a nemzetközi megfigyelőket az országból, és az amerikaiak szerint azóta is minden áron tömegpusztító fegyverekhez szeretne jutni. Irak a fegyverzet ellenőrök visszatérését az ENSZ szankciók feloldásához köti. De az 1991-es Öböl-háború utáni ENSZ határozatnak megfelelően, a szankciók feloldásához előbb Iraknak kell egy átlátható jelentést írnia biológiai, vegyi és atomfegyverkezési programjáról. A nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Irak továbbra is veszélyt jelent a szomszédos országokra.

Kína és Észak Korea

Rice elmondta, hogy Bush közelgő ázsiai útja alkalmával a fegyverkezéssel kapcsolatos kérdésekről kíván tárgyalni Kínával. Az Egyesült Államok azzal vádolta Kínát, hogy az Irakban működő kínai cégek Bagdad légvédelmi rendszerét fejlesztik, megsértve ezzel az ENSZ előírásait Tavaly márciusban Peking megígérte, hogy betartja az ENSZ szankciókat.

Az észak koreai vezetés titkolózó, és elnyomó hatalom, amely tömegpusztító fegyverek technológiáját próbálja megszerezni állítja a Bush adminisztráció. Ezzel és avval, hogy ballisztikus rakéták technológiájával kereskedik, veszélyt jelent a békére és a stabilitásra.

Irán

Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy segített az al-Kaida tagoknak elmenekülni Afganisztánból. Teherán tagadta ezt, és válaszul letartóztatott 150 arab, afrikai és európai személyt csütörtökön, akiket azzal gyanúsítanak, hogy vagy a tálib rendszer, vagy az al-Kaida tagjai voltak.