Ágnes
-1 °C
2 °C

Tüntetések és összecsapások Athénban

2006.04.25. 12:28
Az afganisztáni és az iraki háború ellen tartottak tömegtüntetéseket kedden Athénban, Condoleezza Rice látogatása alkalmából. A tiltakozók kövekkel és molotov-koktéllal dobálták meg a rendőröket, mikor azok könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget.

A görög rendőrség könnygázzal próbálta szétoszlatni azt az athéni tüntetést, amelyen háborúellenes és baloldali csoportok az amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice látogatása ellen tiltakoztak. Néhányan botokkal támadtak a rendőrökre, többen kövekkel, molotov-koktéllal dobálták őket.

Európai körút

Athén Rice ötnapos európai útjának egyik állomása, ahol találkozik Costas Karamanlis görög miniszterelnökkel. Rice az eredeti program szerint ellátogat még Törökországba és Bulgáriába is, írja a BBC.

Athénban, az amerikai követség közelében több ezer tiltakozó gyűlt össze, megpróbáltak eljutni ahhoz az épülethez, ahol Condoleezza Rice éppen görög kollégáival, Karamanlis miniszterelnökkel és Dora Bakoyannis külügyminiszterrel találkozott, de a rendőrség visszaverte a támadást.

A miniszterek tárgyaltak az iraki helyzetről, Irán feltételezett nukleáris fegyverkezéséről, valamint a görögök és a törökök kapcsolatáról Ciprussal.

Az amerikai kormány ellen

A tüntetők transzparensekkel a kezükben érkeztek a helyszínre, amelyeken például olvasható volt: „Menj haza Rice!”. Egy tiltakozó tanár, Panayiotis Hiundis elmondta:„Nemcsak Rice ellen tüntetünk, hanem az imperialista, háborús kereskedő amerikai kormány ellen is”.

A háborúellenes és baloldali csoportok hétfőn a parlament előtt kezdték az egyre erősödő tüntetéshullámot, majd kedden két külön belvárosi helyszínen folytatták. „A háború és az imperializmus miniszterét nem látjuk szívesen ebben az országban” – áll a görög kommunista párt közleményében.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint Rice látogatását így is előre kellett hozni csütörtökről keddre, hogy elkerülhessék az afganisztáni és az iraki háború ellen tervezett tömegtüntetéseket. A görög hatóságok 5000 rendőrt mozgósítottak. Hasonló esemény zavarta meg Rice áprilisi angliai látogatását is.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft