Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Összefoghat a Hezbollah és az al-Kaida

2002.07.01. 14:13
Aggodalmának adott hangot az al-Kaida és a Hezbollah közötti feltételezett szövetség miatt Condoleezza Rice, George W. Bush amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A két szervezet közötti nem hivatalos szövetség létrejöttéről a Washington Post című napilap vasárnapi száma tudósított. A két terroristaszervezet amerikai érdekeltségek ellen intézne támadásokat.
Aggódunk - nyilatkozta Rice a napilap értesüléseivel kapcsolatban a CNN-nek. Bár a libanoni síita Hezbollah és az al-Kaida céljai a nemzetbiztonsági tanácsadó szerint nem mindig egyeznek meg, mégis "kihasználva a modern kommunikáció, a finanszírozás és a képzés nyújtotta előnyöket" együttesen támadna amerikai célpontokat.

Ad hoc taktikai együttműködés

A két terrorszervezet "ad hoc, taktikai alapon" működik együtt pénzmosásban, harci kiképzésben, fegyverek beszerzésében és hamis papírok előállításában - írja a Washington Post megbízható forrásokra hivatkozva. Rice elmondta, hogy az Irán és Szíria támogatását is élvező Hezbollahot meg kell akadályozni abban, hogy behatolhasson Izraelbe.

Ez is egy újabb ok arra, hogy a Palesztin Hatóság élére olyan vezető kerüljön, aki kész harcolni a terror ellen - nyilatkozta Rice a CNN-nek, kihasználva az alkalmat az Egyesült Államok új, Arafatot negligáló közel-keleti politikájának alátámasztására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!