Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Condoleezza Rice lett Powell utódja

2004.11.16. 19:52
Condoleezza Rice-t nevezte ki George Bush amerikai elnök Colin Powell utódának. A Bush-kormány legmérsékeltebb tagját az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója váltja, aki elődjénél ugyan radikálisabb, de visszaveheti a külpolitika irányítását a neokonzervatív héják vezette Pentagontól.
Nemzetbiztonsági főtanácsadóját, Condoleezza Rice-t nevezte ki külügyminiszternek a hétfőn lemondott Colin Powell helyére George W. Bush, írja a BBC magas rangú amerikai forrásokra hivatkozva. Az ötvenéves Rice kinevezése nem meglepetés, már a választások előtt a Bush bizalmasának számító stratégát nevezték meg a lemondását már akkor lebegtető Powell utódjaként.

Amerika külügyminiszterei 1989-2004
Condoleezza Rice
Colin Powell: 2001-2004
Madeleine Albright: 1997-2001
Warren Christopher: 1993-1997
James Baker: 1989-1992
George Schultz: 1982-1989
Ha Condoleezza Rice kinevezésére igent mond az amerikai törvényhozás felsőháza, a Szenátus is (ez általában formalitás csupán), ő lesz az Egyesült Államok első színesbőrű női külügyminisztere.

Rice megnevezése után Bush kijelentette, az elmúlt négy év alatt nagyra értékelte a tanácsadó tapasztalatait, tanácsait és "józan és egyenes" ítéleit. "Amerika külügyminiszterének a világgal kell szembenéznie, míg Rice-ban a világ fogja látni országunk erejét, a kegyelmét és az illendőségét" - fogalmazott Bush.

Az elnök megnevezte Rice utódját is, a nemzetbiztonsági főtanácsadót helyettese, Stephen Hadley követi a tisztségben. George Bush a hétfői személycserékkel együtt hat kulcsfigurát mozdított el kabinetéből.

Oroszország képbe kerülhet

Condoleezza Rice eddig is Bush elsőszámú külpolitikai stratégájának számított. Alapvetően keményebb álláspontot képvisel a Bush-kormány legmérsékeltebb tagjának számító Powellnél, de nem sorolható az elnök, és főként Dick Cheney alelnök neokonzervatív köréhez. Legtöbb ismerője szerint erősen ambiciózus, már-már törtető. Külügyminisztersége alatt várhatóan az amerikai külpolitika eddigi vonala, az akár egyedül is felvállalt akciók dominálhatnak majd.

Bush külpolitikája a várakozások szerint második elnöki periódusában is a közel-keletre fog koncentrálni. Rice múltja - a nemzetbiztonsági főtanácsadó Oroszország-szakértőként kezdte - azonban arra utal, hogy a Vlagyimir Putyin elnöksége alatt egyre diktatórikusabbá váló Oroszország is az amerikai külpolitika fókuszába kerülhet.

Megerősödhet a külügy

Rice kinevezésével a külügyminisztérium is visszanyerheti régi meghatározó szerepét. A Bush-kormány perifériájára szorult Powell vezetése alatt a külügy is háttérbe szorult, a külpolitikát sokkal inkább az utóbbi időben sokat kritizált Donald Rumsfeld határozta meg. Amennyiben a találgatásoknak megfelelően az iraki börtönbotrányok és a háború miatt is támadott Rumsfeld is visszavonul, tovább erősödhet Condoleezza Rice szerepe.

Rice eddigi posztját helyettese Stephen Hadley örökölheti. Ez összességében megnyugtató, Hadley jóval mérsékeltebb álláspontot képvisel, mint a nemzetbiztonsági főtanácsadói posztra szintén esélyesnek tartott Paul Wolfowitz, Rumsfeld főtanácsadója. Wolfowitz még a Cheney alelnök körül gyülekező héják közül is kiemelkedik markánsan jobboldali nézeteivel. Összességében tehát Rice, bár jóval radikálisabb Powellnél, mérsékeltebbé teheti az amerikai külpolitikát.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft