Auguszta
-3 °C
2 °C

Rice megdöntené Lukasenko diktatúráját

2005.04.21. 12:20
Demokratikus változásokat sürgetett az utolsó európai diktatúrának tartott Fehéroroszországban Condoleezza Rice. Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor tagadta, hogy országa az orosz befolyás csökkentésén dolgozna.

Fehéroroszország Európa utolsó diktatúrája, jelentette ki oroszországi látogatásán Condoleezza Rice. Az amerikai külügyminiszter demokratikus változásokat sürgetett az Alekszander Lukasenko elnök teljhatalma alatt senyvedő országban.

Folytatódó demokráciaexport

"Folytatjuk a demokratikus fejlődés érdekében végzett munkát" - jelentette ki Rice a CNN-nek adott nyilatkozatában. A külügyminiszter értetlenségének adott hangot, amiért egyesek rossznak tartják az amerikai kormány törekvéseit a zsarnokságok megszüntetésére.

Az egyesekhez csatlakozott szerdán Szergej Martinov belarusz külügyminiszter is. "A belarusz nép választja a kormányt, és ők döntenek az ország jövőjéről is, nem Condoleezza Rice" - nyilatkozta az Interfax hírügynökségnek. A belarusz népnek az elmúlt években nem sok szava volt az ország jövőjével kapcsolatban, bár Lukasenko elvileg népszavazásokon erősítette meg teljhatalmát. A szavazások végeredményét azonban a nemzetközi megfigyelők szerint súlyos csalások torzították el Lukasenko javára.

Nem harcolnak Oroszországgal

Rice az Eho Moszkvi rádióadónak adott interjújában tagadta azokat az orosz felvetéseket, hogy az Egyesült Államok a térségbeli orosz dominancia megszüntetésére törekedne. "Semmi ok sincs az orosz befolyás csökkentésére, amennyiben az átlátható gazdasági, kereskedelmi és politikai kapcsolatokon alapul" - mondta.

Az elmúlt években az egykori szovjet tagköztársaságokban lezajlott békés forradalmak, így a grúz és az ukrán hatalomváltás mögött is, többen az Egyesült Államok háttértevékenységét vélték felfedezni. Tény, hogy az ukrán és a grúz demokratikus ellenzék felkészítésében amerikai civil szervezetek jelentős szerepet vállaltak.