Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Rice: Észak-Korea az atomválság elmélyítésére törekszik

2006.10.21. 15:00
Észak-Korea az atomprogramja körül kialakult válság elmélyítésére törekszik - jelentette ki szombaton Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Az amerikai védelmi miniszter pedig azt jelezte, továbbra is fenntartja a nukleáris védelmet Dél-Korea felett. Észak-Koreáról kiderült közben az is, hogy nem hajlandó aláírni a vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezményt sem.

Az amerikai külügyminiszter, Condoleeza Rice szerint kínai tárgyalópartnerei nem közöltek vele olyasmit, hogy Észak-Korea bocsánatot kért volna az atomrobbantásért, vagy kijelentette volna: tartózkodik további kísérleti atomrobbantások végrehajtásától. A külügyminiszter Pekingből Moszkvába tartva a repülőn nyilatkozott újságíróknak.

Dél-koreai és japán sajtóorgánumok kínai diplomáciai áttörést érzékeltetve pénteken még azt jelentették, Kim Dzsong Il észak-koreai vezető a kínai elnök különmegbízottjának Phenjanban azt mondta, a kommunista állam nem tervez újabb kísérleti robbantást.

Az amerikai védelmi miniszter biztosítja Dél-Koreát

Mindeközben az amerikai védelmi miniszter megerősítette országa elkötelezettségét, amely szerint az Egyesült Államok fenntartja a nukleáris védelmet Dél-Korea felett, azaz akár atomfegyverrel is megvédelmezi a közelmúltban kísérleti atomrobbantást végrehajtó Észak-Korea déli szomszédját.

Donald Rumsfeld helyi idő szerint pénteken beszélt erről dél-koreai kollégájának washingtoni látogatása alkalmával. A védelmi tárca vezetője "biztosította a Koreai Köztársaságot a határozott amerikai elkötelezettségről és támogatásról, beleértve azt is, hogy továbbra is fennáll a kölcsönös védelmi szerződéssel összhangban az amerikai nukleáris ernyő által (Dél-Korea számára) nyújtott kiterjedt elrettentő erő" - egy hivatalos közlemény szerint.

A tájékoztatás szerint az amerikai védelmi miniszter egyúttal reményét fejezte ki, hogy Dél-Korea csatlakozik a 2003-ban Washington által életre hívott kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy távol tartsák többek között az atomfegyvereket Észak-Koreától, Irántól és a többi "latorállamtól".

Észak-Korea nem írja alá a vegyi fegyvereket tiltó egyezményt

Észak-Korea, Egyiptom, Izrael, Libanon és Szíria nem hajlandó csatlakozni a vegyi fegyverek tilalmáról és megsemmisítéséről kötött ottawai egyezményhez, és ezáltal veszélyt jelentenek a vegyifegyver-készleteik megsemmisítését vállaló 180 országra - jelentette ki az egyezmény megvalósítását ellenőrző csoport vezetője.

Rogelio Pfirter az ENSZ New York-i központjában tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy minden országot kötelezni kellene az 1997 áprilisában életbe lépett egyezményhez való csatlakozásra. Az argentin diplomata szerint nagyon igazságtalan más országokkal szemben, ha néhány állam fenntartja magának a jogot vegyi fegyverek előállítására, miközben mások tevékenysége teljesen átlátható ezen a téren.