Timót, Xénia
3 °C
6 °C

Nem az al-Kaidáé a Londonban talált ricin

2003.01.10. 15:01
Brit belbiztonsági források szerint a mérgező ricin előállításának gyanújával a hét elején Londonban letartóztatott hét férfi egyike megjárta az al-Kaida egyik afganisztáni kiképzőtáborát. Pár napja a rendőrség azt közölte, hogy a csoport brit közéleti személyek elleni merényletre készült, most azonban cáfolták ezt.
Hét embert vett őrizetbe vasárnap és kedden a brit rendőrség, miután egyikük lakásán a kobra mérgénél kétszer erősebb ricinből találtak csekély mennyiséget. A méregnek egyelőre nincsen ellenszere. A brit rendőrség terroristaellenes osztálya és belbiztonsági illetékesek jelenleg megpróbálják felderíteni azt a franciáktól származó értesülést, miszerint az őrizetbe vettek közül néhányan olyan iszlám szélsőségesek, akik csecsenföldi, illetve a grúziai Pankiszi-szorosban lévő táborokban kaptak kiképzést. A pénteki brit lapok francia hírszerzési forrásokat idéztek, akik elmondták, hogy két brit gyanúsított a közelmúltban Franciaországban járt.. A francia hatóságok feltételezik, hogy a brit fővárosban őrizetbe vettek kapcsolatban álltak azzal a kilenc férfival, akiket karácsony előtt tartóztattak le Párizs környékén franciaországi orosz érdekeltségek elleni terrorcselekményekre való készülődés gyanújával.

Még nem azonosították a londoniakat

A Scotland Yard még mindig nem hozta nyilvánosságra a London északi részén különböző lakcímeken vasárnap és kedden őrizetbe vett hét férfi kilétét. A feltételezések szerint hatan algériaiak, egy etióp származású. Mivel alapos a gyanú, hogy hamis útlevelekkel igazolták magukat, azonosításuk még tart.

Nem a britekre támadtak volna

Brit belbiztonsági illetékesek jelentősnek nevezték a mérgező ricin nyomainak és az előállítását célzó eszközöknek a felfedezését. Azt azonban nem tartják valószínűnek, hogy az őrizetbe vettek, köztük két fiatalkorú menedékkérő, az al-Kaida brit földön lévő sejtjének részét képeznék és azt sem, hogy brit célpont ellen akarták volna felhasználni a mérgező anyagot. Karácsony előtt a brit hatóságok először ismerték el, hogy az al-Kaida egy kicsiny csoportja jelen van és működik Nagy-Britanniában, és arra figyelmeztettek, hogy a terroristák előbb-utóbb támadást hajthatnak végre az országban, s nem tartották kizártnak a vegyi hadviselés kezdetleges eszközeinek a bevetését.