Gusztáv
-4 °C
1 °C

Ricin volt a szenátornak címzett borítékban

2004.02.04. 06:27
Az újabb laboratóriumi teszt is megerősítette, hogy az amerikai kongresszus egyik washingtoni irodaházának postázójában valóban ricint találtak abban a borítékban, amelyet Bill Frist szenátornak címeztek. Novemberben a Fehér Háznak is küldtek ricint.
Az újabb vizsgálat eredményét maga a szenátor jelentette be keddi sajtóértekezletén. Kijelentette, hogy a veszélyes mérget ártó szándékkal postázták és terrorcselekményről van szó.

A szenátus republikánus többségének a vezetője közölte, hogy senki sem sérült meg. A por nem került be a szenátusi irodaház légkondicionáló rendszerébe, vagyis nem jutott tovább a postázóhelyiségen. A vizsgálatok a marylandi Fort Detrick katonai laboratóriumban folytatódnak.

Novemberben a Fehér Ház is kapott
A Fehér Háznak is címeztek tavaly novemberben ricint tartalmazó levelet, a küldeményt azonban időben lefülelték és a benne talált anyag gyenge hatóereje miatt nem bizonyult veszélyesnek - közölték kedden amerikai rendőrségi források.
Mint a nevük elhallgatását kérő források elmondták, a levelet abban a külső postázóban fülelték le, ahol az amerikai elnök hivatalának érkező postai küldeményeket kezelik. A levélben talált por vegyi elemzése kimutatta, hogy a küldemény ricint tartalmazott. Az anyag gyenge hatóereje miatt azonban egyáltalán nem volt veszélyes az egészségre nézve - hangoztatták a források.

Nincs ellenszer

Az eredeti foglalkozására nézve orvos szenátor elmondta, hogy a ricin olyan erős méreg, amely belélegezve vagy a véráramba jutva pusztít és nincs ellenszere. Ha a tünetek nyolc óra elteltével sem mutatkoznak, akkor nem történt mérgezés, mondta Bill Frist.

A szenátusi irodaházban, a Dirksen épület negyedik emeleti postázójában hétfőn délután bukkantak a gyanús port tartalmazó levélre. Az emeleten tartózkodó 16 személyt fertőtlenítették. Kedden három irodaházat is bezártak, számos kongresszusi meghallgatást töröltek.

Hírhedt postahivatal

A szenátusi irodaházon kívül az Egyesült Államok egy másik pontján is találtak hétfőn gyanús borítékot, a Connecticut állambeli Wallingford postahivatalában. Az itt fellelt por vizsgálata még nem fejeződött be.

2001-ben ugyanezen a postán találtak lépfene spórákat, amikor több személynek is küldtek anthraxot tartalmazó borítékot. A lépfene-küldemények miatt akkor öt személy halt meg és 17 betegedett meg az Egyesült Államokban. A feladót vagy feladókat azóta sem azonosították.

Tom Daschle-nek, a szenátusi demokrata frakció vezetőjének is küldtek 2001 őszén anthraxot tartalmazó levelet.