Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Ricint találtak Párizsban

2003.03.20. 23:51
Ricinmérget tartalmazó flakonokat találtak a francia főváros egyik pályaudvarának csomagmegőrzőjében- adta hírül a francia belügyminisztérium.
A csütörtökön este nyilvánosságra hozott közlemény szerint az SNCF állami vasúttársaság hétfőn értesítette a rendőrséget arról, hogy a párizsi főpályaudvaron gyanús tartalmú üvegpalackokat hagyott valaki a csomagmegorző egyik nyitott polcán. A rekeszben lévő öt különböző méretű üvegedényből háromban ismeretlen jellegű folyadék, két kisebb üvegcsében porszerű anyag volt.

Ellenszer nélküli gyilkos
A ricin erős méreg, akár a bőrrel érintkezve is ölhet. A ricin beinjekciózása után azonnal elhalnak az izomszövetek és az idegvégződések, majd a létfontosságú szervek összeomlását követően beáll a halál. A ricinusmagból kinyert ricin egy molekulája képes megbénítani a protein szintézist, ezzel a sejt halálát okozva. Kis mennyiségű ricin belélegzése 36-48 órán belül halált okozhat. Lenyelve levertséget, hányást és gyomorvérzést okoz, majd máj-, lép- és veseelégtelenséget okoz. A közvetlen halálok ez esetben a vérkeringés összeomlása. A méregnek nincs ismert ellenanyaga. A ricin hadi alkalmazásával az I. és a II. világháború során is kísérleteztek az amerikaiak. Az 1940-es években a wiltshire-i Porton Down biológiai kutatólaboratóriumban ki is fejlesztették a W-bomba kódnevű ricinfegyvert, bevetésére azonban soha nem került sor. Georgij Markov bolgár emigráns 1978-as londoni meggyilkolásakor a bolgár titkosszolgálat ricinbe mártott esernyővel szúrta le áldozatát.

A szűkszavú belügyminisztériumi közlemény annyit tudat, hogy a laboratóriumi elemzések két üvegben az arzénnál nagyságrenddel hatékonyabb ricin nyomait mutatták ki, s a vizsgálatokat folytatják.

Franciaországban ez az első eset, hogy a házilag is könnyen előállítható halálos méregkeverékre bukkannak. Londonban az év elején keltett nagy riadalmat, amikor a rendőrség egy magánlakáson ricingyártásra berendezett laboratóriumra bukkant.

Az ügyben letartóztatott muzulmán csoportról feltételezik, hogy egy brit támaszpont katonáinak megmérgezésére készült, a nyomozás során kiderült ugyanis, hogy az egyik előállított az élelmiszeriparban dolgozott, s már kapcsolatba lépett egy katonai támaszpont alkalmazottaival. Az eset kapcsán az a gyanú merült fel, hogy az al-Kaida egyik készülőben lévő akcióját sikerült meghiúsítani a ricingyártó társaság leleplezésével.