György
14 °C
24 °C

Halálos mérget küldtek az amerikai törvényhozásnak

2004.02.03. 07:36
Ricint, ellenszer nélküli halálos mérget találtak egy az amerikai törvényhozásnak címzett levélben. A hatóságok a szenátus postázójának tizenhat alkalmazottját fertőtlenítették. A terrorakció nem okozott személyi sérüléseket.
Ricint találtak az Egyesült Államok szenátusának küldött levélben hétfőn - jelentette a Rezters. A gyanús fehér port tartalmazó levelet a törvényhozás egyik irodaépületének postázójában találták meg.

"A három lefuttatott tesztből kettő is kimutatta a ricint" - nyilatkozta a hírügynökségnek Terrence Gainer, a kongresszus rendőrfőnöke. A postázó tizenhat dolgozóját kórházban fertőtlenítették. A potenciálisan halálos méreg nem okozott személyi sérülést.

Csak egy kis pánik

"Senki nem sérült meg, mindenki rendben van" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Bill First, a szenátusi republikánus többség frakcióvezetője. A Tennessee-i szenátor várhatóan kedden hozza nyilvánosságra a döntést a szenátusi irodaház, a Dirsken épület esetleges lezárásáról.

A rendőrséget a postázó egyik alkalmazottja értesítette a gyanús fehér porról. Gainer elmondása szerint nem volt egyértelmű, melyik levél vagy csomag tartalmazta a halálos mérget. A ricinnek, mely nagy mennyiségben történő belégzés esetén 36-72 órán belül végez az áldozatokkal, nincs ellenszere.

Teherautósofőrök támadnak?

Mérgezett levelekkel 2001 szeptember 11-ét követően támadták az amerikai törvényhozást és két újság szerkesztőségét. Az akkor elküldött anthraxos levelek öt emberéletet követeltek. Ricint legutóbb tavaly október 15-én találtak postai küldeményben, Dél-Karolinában.

A porhoz mellékelt levélben a feladó a halálos méreg széles körű terjesztésével fenyegetőzött, amennyiben nem változtatják meg a teherautósofőrökre vonatkozó szigorított szövetségi rendszabályokat. Az amerikai hatóságok százezer dolláros jutalmat ajánlottak fel akkor a nyomravezetőnek.

A hatóságok még egy tesztet lefuttatnának a levél tartalmán, ennek eredménye azonban csütörtök előtt nem lesz meg.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft