Gerzson
-3 °C
2 °C

Őrizetben a brit szélsőjobb vezére

2004.12.14. 13:29
Faji gyűlöletre uszítás gyanújával vettek őrizetbe több brit szélsőjobboldali aktivistát. A rendőrség lépése összefüggésben lehet azzal a felvétellel, amelyet a BBC készített titokban a Brit Nemzeti Párt egyik nyári találkozóján.
Nick Griffint, az egyébként legális és bejegyzett Brit Nemzeti Párt (BNP) elnökét a politikai csoport 11 más vezetőjével együtt vették őrizetbe. A többieket később óvadék ellenében szabadlábra helyezték, Griffin azonban rendőrségi őrizetben maradt. A Scotland Yard részleteket ugyan nem közölt, de az őrizetbe vétel nyilvánvalóan összefüggésben van azzal a rendőrségi vizsgálattal, amely a BBC tévé nyáron sugárzott, komoly felzúdulást kavaró dokumentumfilmje után indult.

"Ócska gonosz vallás"

A filmet a BBC egyik riportere készítette titokban, fél évre beférkőzve a BNP soraiba. A felvételeken egyebek mellett hallható volt, amint Griffin egy gyűlésen "ócska, gonosz vallásnak" minősíti az iszlámot, amelyet szavai szerint "elmebetegek terjesztenek országról országra már 1300 éve ... nemi erőszak útján gyarapítva a hívek számát".

A BBC titkos filmjében megszólalt a párt egyik tanácsi képviselője is, aki azt fejtette ki, az az álma, hogy géppuskából zúdít "egymillió lövedéket" a helyi mecsetből a péntek esti ima után kijövő muszlim hívőkre. "Semmi más vágyam nincs, mint az, hogy "pakikat" lődözzek halomra" - mondta a tanácsnok, a több százezres nagy-britanniai pakisztáni közösség tagjait jelölő, igen rosszízű angol kifejezést használva.

A BBC-műsor után rendőrségi vizsgálat indult annak megállapítására, hogy az elhangzottak kimerítik-e a faji erőszakra uszítás tényállását. Ezért a bűncselekményét Nagy-Britanniában hét évi szabadságvesztés róható ki. Nemrégiben a két legnagyobb brit bank, az HSBC és a Barclays is közölte, hogy nem vezeti tovább a Brit Nemzeti Párt számláit.

Csekély támogatottság

A BNP néhány tanácsi helyet szerzett ugyan a leépülőben lévő kisebb észak-angliai iparvárosokban, de eddig a parlamenti képviselet közelébe sem jutott. A júniusi európai parlamenti választások előtt Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front vezére személyesen vett részt a Brit Nemzeti Párt EP-kampányának elindításában, de a BNP az uniós törvényhozásba sem jutott be. Le Pent viszont egy manchesteri kampányrendezvény után kis híján meglincselték a jelenléte ellen tiltakozó brit tüntetők.