Benedek
-4 °C
5 °C

Pokolgépes merénylet Rijádban

2004.04.21. 16:12
Nagy erejű pokolgép robbant Szaúd-Arábia fővárosában, az ország biztonsági szolgálatának központjánál. A múlt héten az Egyesült Államok felszólította állampolgárait, hogy akinek nem szükséges, ne tartózkodjon Szaúd-Arábiában.
Legalább hatan meghaltak és hatvanan megsebesültek szerdán a szaúdi fővárosban öngyilkos autórobbantás következtében. A merénylet célpontja a szaúdi biztonsági szolgálatoknak otthont adó épület volt. A robbanások komolyan megrongálták az épület falait, betörték az ablaküvegeket és tüzet okoztak. A lehulló törmelék megrongálta az épület mellett parkoló gépjárműveket.

Tekintse meg képeinket!
A szaúdi rendőrség közlése szerint két, autóba rejtett pokolgép robbant fel. Az áldozatok számáról eltérő értesülések érkeztek: a rendőrség úgy tudja, hogy legkevesebb hat rendőr, közöttük egy magas rangú tiszt vesztette életét és mintegy hatvanan sebesültek meg. Kórházi források szerint viszont a rendőrtiszten kívül kilenc rendőr vesztette életét, egyes források szerint a sebesültek száma százhuszonöt.

Az öngyilkos merénylő holttestét megtalálták, jelentette a Reuters az Arab Televízióra hivatkozva. A helyszínen tűzoltók küzdöttek a lángokkal, több mint húsz mentőautó pedig a sebesülteket igyekezett kórházba szállítani. Az épületből füst szállt fel, a levegőben két helikopter körözött. A biztonsági szolgálatok székházának otthont adó központi városrészben fekszik a szaúdi külügyminisztérium, az állami televízió és a tájékoztatási minisztérium épülete is.

Szaúd-Arábiában, ahonnan Oszama bin Laden terroristavezér is származik, az utóbbi időben megélénkült az erőszak, amelyhez a feltételezések szerint a bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezetnek is köze van. Tavaly legkevesebb ötvenen haltak meg Rijádban öngyilkos merénylők által elkövetett pokolgépes támadások során.

Legutóbb hétfőn találtak a rendőrök két, robbanóanyaggal megrakott teherautót. Múlt pénteken az Egyesült Államok biztonsági okokra hivatkozva felszólította állampolgárait és azon Szaúd-Arábiában tartózkodó diplomatáit, akiknek a jelenléte nem feltétlenül szükséges, hogy hagyják el az országot.