Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Őrizetbe vették a rijádi robbantás gyanúsítottjait

2003.11.11. 10:37
Tizennyolc embert vettek őrizetbe a szaúdi hatóságok a tizenhét halálos áldozatot követelő szombat esti rijádi merénylettel kapcsolatban. A szaúdi király szigorú fellépést ígér a terroristákkal szemben.
"Teljes szigorral csapunk le a fegyveresekre" - mondta hétfőn Fahd szaúdi király, egy nappal azután, hogy egy autóba rejtett pokolgép 17 embert ölt meg szombat éjszaka egy rijádi épületkomplexumnál. A szaúdi biztonsági erők összesen tizennyolc embert vettek őrizetbe, akikről azt feltételezik, hogy közük volt a merénylethez. A gyanúsítottakat Rijád külső kerületeiben fogták el. Egy neve elhallgatását kérő szaúdi illetékes szerint a letartóztatottak egy részét kihallgatás után elengedték. A felelősök utáni hajsza folytatódik, tette hozzá a Reutersnek nyilatkozó illetékes. A hatóságok 4 600 fővel megerősítették Mekka városának védelmét, az intézkedéseket a ramadán böjti hónap végéig fenntartják.

Al-Kaida

A rijádi merénylet képekben
Klikk a képre!
A szaúdi hatóságok szerint Oszama bin Laden al-Kaida nevű terrorszervezete hajtotta végre a szombat esti merényletet. Szemtanúk szerint a két merénylő először lelőtte a komplexum őreit, majd autóikkal behajtottak, és működésbe hozták a bombákat. A támadásban tizenheten - köztük öt gyermek - vesztette életét, és legalább százhúsz ember sérült meg. Ugyancsak az al-Kaidát gyanúsítják a májusi, harmincöt halálos áldozatot követelő rijádi öngyilkos merénylettel is. Akkor három öngyilkos merénylő robbantott egy főleg külföldiek lakta diplomáciai negyedben.

Hatalomátvétel?

Magas rangú amerikai tisztségviselők közben arra figyelmeztették Fahd királyt, hogy az al-Kaida megpróbálja megdönteni a nyugatbarát szaúdi királyi család uralmát. Washington már hónapok óta sürgeti a szaúdi hatóságokat, hogy csapjanak le az al-Kaida feltételezett tagjaira.